Om stora känslor hos små människor

Insidan Artikeln publicerades
Vilse i rymden och andra berättelser ges ut i november. Omslagsillustratör: Marta Leonhardt.
Foto:Privat
Vilse i rymden och andra berättelser ges ut i november. Omslagsillustratör: Marta Leonhardt.

I november ger författaren Ingrid Jönsson, bosatt i Norra Björstorp, ut sin fjärde barnbok. Titeln är Vilse i rymden och andra berättelser, och är en stark novellsamling som ska kännas i hela kroppen. ÖM fick några ord med författaren.

Vem är du?

– Jag är lärare, skrivpedagog och författare och bor i Norra Björstorp. Jag är också mamma och hustru. Jag har varit författare sedan 2011 och gett ut fyra böcker.

Vad handlar din nya bok om?

– Den innehåller tio noveller för barn i åldrarna 6-9 ungefär. De här novellerna tar upp stora känslor för tämligen små människor, kan man säga. På bokens baksida står det att det är en urstark novellsamling som känns i hela kroppen, och det gör den nog. Det finns en positiv grundton genom alla berättelserna, en varm känsla.

Vad vill du säga till dina läsare med boken?

– Min ambition är att få läsarna att känna att det finns fler som känner som dem. Till exempel när man blir skuldmedveten för att man har svikit en kompis, eller hur det känns att bli dumpad av pojkvännen. Det handlar om stora känslor med tröstrika slut, och novellerna lämnar läsaren med ett positivt intryck.

Hur läser man Vilse i rymden och andra berättelser bäst?

– Jag tycker att barn kan läsa den själv, men den kanske passar allra bäst som högläsningsbok i skolan eller hemma. Man kan få fantastiska stunder tillsammans och komma in på ämnen som kanske inte kommer upp i vardagssamtalet.

Varför blev det just barnböcker för dig?

– Det är svårt att svara på. Jag kommer kanske skriva för vuxna någon gång, men jag känner att jag vill skriva för barn just nu. Det är roligt och tacksamt, barn är ärliga och säger och tycker. Det behövs mer bra barnlitteratur också; när man skriver för barn känner man att man kan göra skillnad i bästa fall.

Om Ingrid Jönsson

Ålder: 57

Bor: Norra Björstorp

Familj: Man, tre barn och ett barnbarn.

Gör: lärare, skrivpedagog och författare.

Aktuell: Ger ut boken Vilse i rymden och andra berättelser i november

Tidigare utgivna böcker: Läsnovor, Flickan i drömfångaren, Chokladtoppar och vätteljus

Senast lästa bok: i sommar läste jag Den som går på tigerstigar av Helena Thorfinn. Den var fantastiskt bra!

Favoritförfattare: är en allätare när det gäller vuxenlitteratur, men Maj-Gull Axelsson är en favorit. När det gäller barnböcker gillar jag bland andra Frida Nilsson, Kerstin Lundberg Hahn och Kate di Camillo.

Text: Louise Lind