"Om vi vill ha Simrishamn kvar i den formen vi har idag gäller det att handla lokalt"

Insidan Artikeln publicerades
Karin Lindén och Markus Jonasson är glada för gemenskapen och handlingskraften i Simrishamns köpmannaföreningen men oroar sig för Simrishamnsbutikernas framtid med den hårdnande konkurrensen från näthandeln.
Foto:Fredrik Ekblad
Karin Lindén och Markus Jonasson är glada för gemenskapen och handlingskraften i Simrishamns köpmannaföreningen men oroar sig för Simrishamnsbutikernas framtid med den hårdnande konkurrensen från näthandeln.

Simrishamns köpmannaförening samlar stadens handlare i en gemenskap där alla siktar mot samma mål - ett levande Simrishamn och föreningen står bakom uppskattade evenemang som Krämarmarknaden och Äppelskruttdagen. Köpmannaföreningen har nyligen haft årsmöte men trots att ingen butikslokal i centrum för närvarande står tom uttrycker föreningens omvalda ordförande, Markus Jonasson, en oro för utmaningarna som Simrishamns handlare ställs inför.

Simrishamns centrum är förskonat från gapande tomma butikslokaler men att det är en tuff tillvaro att vara handlare skriver både Markus Jonasson som driver 1910 Simrishamns modehus och Karin Lindén med Karins tyger under på. Påsken har nyss passerat och till följd av det lynniga vädret valde många att stanna hemma under påskhelgen.

– Försäljningsmässigt blev det tyvärr den sämsta påsken sedan jag tog över butiken, berättar Markus.

Vädrets makter rår ingen över men shopping handlar om aktiva val. Markus och Karin är överens om att den största utmaningen de ställs inför är hårdnande konkurrens från nätbutikerna. Båda vill uppmana till eftertanke om effekterna som kommer med valet att shoppa på nätet.

– Om vi vill ha Simrishamn kvar i den formen vi har idag gäller det att handla lokalt. Allt snurrar kring butikerna i en stad, menar Markus. Med en trevlig stadskärna blir orten attraktiv, inflyttningen påverkas positivt och huspriserna stiger. Tvingas butikerna att stänga sätts snabbt en negativ spiral i snurrning, menar han.

Ett brett utbud är en av näthandelns tunga argument.

– Samtidigt får jag dagligen höra "oj, vilket brett sortiment ni har", säger Karin.

Något som Markus känner igen.

– Vi får också höra från sommarturisterna, som kommer från betydligt större orter, att de förvånas över det breda utbudet som de hittar i lilla Simrishamn.

Uppskattade evenemang

Simrishamns köpmannaförening är en aktiv förening där de flesta av stans handlare, mäklare och restaurangägare är medlemmar. Markus och Karin lyfter fram att sammanhållningen i föreningen är god.

– Det är roligt att gå på mötena för vi strävar alla mot samma mål, ett levande Simrishamn, säger Markus. Vi är väldigt bra på att hjälpas åt och fast det känns motigt emellanåt håller vi humöret uppe, lyfter Karin fram.

Köpmannaföreningen står även bakom årligt återkommande aktiviteter som Billördagen, Krämarmarknaden och Äppelskruttdagen.

Under Kristi himmelfärdshelgen, i år den 12 maj, äger årets billördag rum.

– I år kommer vi att utöka evenemanget med en blomstertävling, säger Karin och berättar att blomsterhandlarna kommer att tävla med varsitt arrangemang som allmänheten kan rösta på.

Sedan några år tillbaka arrangerar köpmannaföreningen Äppelskruttdagen första helgen i oktober.

– Förra årets satsning på matmarknaden gjorde succé, berättar Markus och beskriver hur 3000 smakportioner försvann i ett nafs. I år går Österlens Kraft in och sponsrar med ett stort tält så arrangemanget blir vädersäkrat och målet är att servera 6000 portioner.

Att evenemanget är uppskattat står klart men än en gång påpekar Markus det faktum att det är den lokala handeln som möjliggör satsningen.

– Det är kunderna som handlar i våra butiker som gör det möjligt för oss att arrangera de här evenemangen. Alla medlemmar i köpmannaföreningen betalar en arrangemangsavgift som utgör grunden för tillställningarna. Men vi är beroende av att föreningslivet också ställer upp. Vi har ett väldigt bra samarbete med bland andra Lions Club Simrishamn och Gröstorps IF. Eftersom vi själva är upplåsta i våra butiker när evenemangen äger rum hade de inte varit möjliga att genomföra utan dem.

Text: Hannah Andersson

Bild: Fredrik Ekblad

Fakta

Billördag

Lokala bilhandlare ställer ut bilar av olika märken och modeller längs med Storgatan, lördagen den 12 maj.

Krämarmarknad

Simrishamns sommarmarknad med tivoli och marknadsförsäljare längs gatorna. I år den 26-28 juli. I samarbete med Gröstorps IF.

Äppelskruttdag

För femte året arrangeras Äppelskruttdagen första helgen i oktober. Med äppelkakstävling och matmarknad.

Julskyltning

Julskyltningen i Simrishamn äger rum söndagen den första advent. I samarbete med Lions Club Simrishamn som arrangerar julmarknaden Jul i Simrishamn.