Omåttligt populära Nyårsloppet avslutar motionsåret

Ystad Artikeln publicerades
Arkivbild från förra årets Nyårslopp när rekordmånga deltagare kom till start. Foto: Mark Hanlon
Foto: Mark Hanlon
Arkivbild från förra årets Nyårslopp när rekordmånga deltagare kom till start. Foto: Mark Hanlon

Lika viktigt som att se nyårsraketerna vid tolvslaget har det för många blivit att dra på sig löpardojjorna och springa Nyårsloppet i Sandskogen på nyårsafton. Nyårsloppet lockar fler löpare för varje år, förra året ställde sig 562 löpare på startlinjen. ÖM har pratat med Håkan Nilsson, ordförande i YIF Friidrott som arrangerar det populära loppet.

Vem vänder sig Nyårsloppet till?

– Alla! Vuxna och barn, gamla som unga. Vi har under årens lopp delat ut nummerlappar till både hundar och barnvagnar också, svarar Håkan Nilsson och skrattar.

Nyårsloppet har blivit en folkfest.

– Vi startade loppet 1996 för vi kände att det kunde vara kul att göra något sista dagen på året och eftersom vi sällan har snö här kring jul och nyår tänkte vi att det skulle kunna fungera med ett motionslopp.

Loppet har bara fått ställas in vid ett tillfälle.

– Det var 2010 när det var snökaos i Skåne, berättar Håkan.

Nyårsloppet har blivit väldigt populärt, berätta!

– Vi började med 70 deltagare 1996 och det tog tio år innan vi var över 200. 2014 passerade vi 300 och sedan har deltagarantalet ökat lavinartat. 2015 deltog 440 personer, 2016 528 stycken och förra året slog vi rekord igen med 562 deltagare.

Halva startavgiften går till Barncancerfonden, berätta!

– Med anledning av tsunamikatastrofen i Thailand 2004 bestämde vi oss för att skänka intäkterna från loppet till välgörenhet det året. Det kändes som rätt väg att gå, så när vi 2012 höjde startavgiften till 50 kronor började vi skänka halva startavgiften och övriga intäkter till Barncancerfonden. Alla som springer loppet gör alltså en välgärning!

Vilka är dina förhoppningar med årets lopp?

– Att det ska bli lika härlig stämning som alla andra år, att vädret är med oss och att uppslutningen blir så stor att vi spränger 600-gränsen, avslutar Håkan.

Startskottet för Nyårsloppet går den 31 december klockan 10.00 vid startlinjen till Sandskogens motionsspår "Slingan". Parkera gärna bilen på regementsområdet och gå sista biten. Deltagarna uppmanas att vara på plats klockan 9-9.30 för att anmäla sig och hämta ut sin nummerlapp. Du väljer själv om du vill springa 2,5 kilometer eller 5 kilometer. Ingen tidtagning sker, men intresserade kan notera sin tid på den löpande klockan vid målgången. Efter avslutat lopp lottas det ut priser bland alla startande. YIF Friidrott bjuder på glögg och grillar korv till försäljning.