Orkestrar bjuder på gemensam konsert

Insidan Artikeln publicerades
Repetitioner pågår för fullt inför kulturskolans och ungdomsorkesterns gemensamma konsert den elfte mars.
Foto:Johan Bentzel
Repetitioner pågår för fullt inför kulturskolans och ungdomsorkesterns gemensamma konsert den elfte mars.

Kulturskolan och ungdomsorkestern i Tomelilla slår sina påsar ihop ännu en gång för en konsert i Folkets park. Samarbetet handlar inte bara om att bjuda på musik. Syftet är också att locka fler medlemmar till ungdomsorkestern.

För tredje gången bjuder Tomelilla kulturskola och Tomelilla Ungdomsorkester in till en gemensam konsert. Den 11 mars klockan 15 äntrar de scenen på Intim i Folkets park. Dels för varsitt enskilt framträdande, dels för en gemensam insats i Herbie Hancocks jazzklassiker ”Watermelon Man”.

Just denna låt går varm när Österlenmagasinet kikar in på repetitionerna en kväll i slutet av februari. Kulturskolan har redan varit på plats i några timmar och väntar på att ungdomsorkestern, som trots sitt namn har betydligt mer seniora medlemmar, ska börja droppa in.

Musikpedagogen Jan-Anders Bergh ger instruktioner och ser till att de unga musikerna får ihop ensemblespelet på ett bra sätt.

– De första gångerna spelade vi väldigt mycket tillsammans med ungdomsorkestern, men det blev lite för tufft för våra ungdomar, säger han.

Medan kulturskolan står för de mer moderna inslagen och bland sina fem låtar bland annat bjuder på Twenty One Pilots ”Heathens” och Kents ”Utan dina andetag”, står ungdomsorkester för den något mer mogna repertoaren.

Men de kulturskoleelever som vill får lov att sitta kvar och ansluta sig till ungdomsorkestern. Inte bara under konsertkvällen, utan också gärna på mer permanent basis. Återväxten av blåsare är inte så stor som man skulle önska.

– Det är ingen hemlighet att man gärna vill värva lite nytt folk till ungdomsorkestern. Därför har vi gjort dessa samarbeten, säger Jan-Anders Bergh.

Klarinettisten John Corbett Wattrang och saxofonisten Liza Sandegaard tillhör de ungdomar som har valt att spela blåsinstrument. Båda medger att deras föräldrar på ett eller annat sätt har varit med och påverkat valet.

Ingen av dem brukar spela i kulturskolans orkester men har kallats in för den nu aktuella konserten. John Corbett Wattrang tycker om att spela med andra, även om han inte gör det så ofta.

– Det låter kanske ganska självklart, men det blir en helt annan dynamik än när man spelar ensam. Oavsett hur enkel eller avancerad en låt är låter den bättre i en orkester.

Om bara tiden räckte till skulle varken han eller Liza Sandegaard ha något emot att ansluta sig till ungdomsorkestern. Tyvärr finns det inte så mycket utrymme till det just nu.

– Jag har svårt att hinna med, eftersom jag pendlar till skolan i Lund varje dag. Dessutom har jag redan musik i skolan. Så det blir nog lite mycket, säger Liza Sandegaard.