Österlenexperten satsar på stort öppet hus

Insidan Artikeln publicerades
Österlenexpertens grundare Håkan Larsson flankeras här av sina nära medarbetare Matilda Svensson och Andreas Lundgren. Den 21 april bjuder de in till ett späckat öppet hus.
Foto:Johan Bentzel
Österlenexpertens grundare Håkan Larsson flankeras här av sina nära medarbetare Matilda Svensson och Andreas Lundgren. Den 21 april bjuder de in till ett späckat öppet hus.

Österlenexperten var tänkt som en bisyssla till grundaren Håkan Larssons entreprenadfirma, men ganska snabbt växte sig verksamheten större än vad han hade kunnat förutse. I år blir det årliga öppna huset dessutom en betydligt större tillställning än vanligt.

När Österlenexperten slog upp portarna 2011 var utbudet begränsat. Grundaren Håkan Larsson startade företaget som en bisyssla till den entreprenadverksamhet som han fortfarande ägnar en stor del av sin tid åt.

I dag tar butiken två våningsplan i anspråk i fastigheten på Hannelundsgatan i Tomelilla. Företaget har tre anställda och en nyrekrytering har precis genomförts till verkstaden.

– Det har bara ökat och ökat. Att det skulle bli så här trodde jag inte från början, men sedan Andreas kom in i bilden har vi ju satt upp våra mål. Hur det här ska sluta, det vet man aldrig, säger Håkan Larsson.

Andreas heter Lundgren i efternamn och kom in tidigt som Håkan Larssons närmaste medarbetare. Egentligen anställdes han som anläggare, men snart blev försäljningen hans huvuduppgift.

Med hans hjälp har Österlenexpertens utbud gradvis vuxit i takt med vad kunderna har efterfrågat. Tyngdpunkten ligger på cyklar, trädgårdsmaskiner och nyckeltillverkning.

– Det tog ett och ett halvt år, sedan var Österlenexperten inte någon bisyssla längre. I dag har vi många starka varumärken som Stihl och Toro, vilket vi är nöjda och stolta över, säger Andreas Lundgren.

Tanken är att ha något både för den som vill satsa på dyra, exklusiva maskiner och för den som har en mindre budget till sitt förfogande.

I verkstaden, som ligger i anslutning till butiken, kan cyklar och maskiner repareras och servas. Den personliga kontakten med kunderna är viktig.

– Vårt mål är att kunna tillgodose alla behov och att bygga långvariga relationer, säger Matilda Svensson, styvdotter till Håkan Larsson och anställd hos Österlenexperten sedan i höstas.

Framför allt har efterfrågan på batteridrivna trädgårdsmaskiner vuxit kraftigt den senaste tiden. Det märks också i sortimentet.

Det finns många fördelar med häcksaxar och gräsklippare som inte spyr ut avgaser. Miljöskälen väger förstås tungt, men det blir också en mer angenäm upplevelse för den som använder maskinerna, betonar Andreas Lundgren.

På samma sätt har försäljningen av elcyklar tagit fart, inte minst nu sedan den statliga premien infördes som ger 25 procent åter på köpesumman.

– Det märker vi inte minst hos våra leverantörer. Leveranstiderna har blivit längre, säger Matilda Svensson.

När det är dags för Österlenexpertens årliga öppna hus den 21 april klockan 10–14 kan både gamla och nya kunder spana in allt som finns till försäljning.

– Då är det fritt fram att klämma, känna och testa. Så det gäller att man inte är blyg som kund den dagen, utan tar för sig lite grann, säger Andreas Lundgren med ett leende.

Det öppna huset blir dessutom en större tillställning än vanligt med ett flertal externa utställare.

Generalagenten för Toro är på plats för att visa upp märkets största maskiner, som Österlenexperten visserligen saluför men har svårt att ha på plats i butiken, och matföretaget Á la carte ser till att besökarna kan stilla hungern.

– Vi har en rätt stor plats här utanför. Så det blir ett litet jippo. Vi känner att det är ett bra tillfälle att visa upp oss, nu när sortimentet är större och bredare än någonsin. Vi vill ju att fler ska upptäcka oss, säger Matilda Svensson.