Österlenkryddor går mot ny vår efter fjolårets torka

Ystad Artikeln publicerades
Mohammad Sarwar Hassani placerar ut nysådd rosmarin i odlingstunneln, som är en av årets nya investeringar på Österlenkryddor. Tunneln har underlättat verksamheten avsevärt. Tidigare hyrde de in sig i olika växthus.
Foto: Johan Bentzel
Mohammad Sarwar Hassani placerar ut nysådd rosmarin i odlingstunneln, som är en av årets nya investeringar på Österlenkryddor. Tunneln har underlättat verksamheten avsevärt. Tidigare hyrde de in sig i olika växthus.

Österlenkryddor märker alltjämt av fjolårets torka. Men med tidig vår och nya investeringar går de mot ljusare tider.

Fyra år har gått sedan Cherztin och Anders Persåkre tog över Österlenkryddor. Konceptet är sig likt, men med tiden har de nu inte längre så nya ägarna kryddat verksamheten med egna idéer.

– Vi har försökt växa hållbart och satsat mycket på försäljning, så vi finns i väldigt många butiker runt om i Sverige nu, säger Cherztin Persåkre.

Glass har blivit ett uppskattat inslag på Österlenkryddor och Cherztin Persåkre siktar nu på ett nytt SM-guld i mathantverk.
Foto: Johan Bentzel
Glass har blivit ett uppskattat inslag på Österlenkryddor och Cherztin Persåkre siktar nu på ett nytt SM-guld i mathantverk.

Efter att Österlenkryddor i fjol vann SM-guld i mathantverk med sin saffransglass har denna del av verksamheten fått ännu mer utrymme.

Dels experimenterar Cherztin Persåkre med nya smaker och siktar på en ny SM-vinst i maj. Dels öppnar Österlenkryddor en separat glasservering i ett tidigare garage på gården.

– Efterfrågan har blivit större. Därför säljer vi glassen där ute i stället och låter butiken vara butik.

Fjolårets torra sommar blev tuff för Österlenkryddor. Det märks fortfarande på hyllorna i butiken.
Foto: Johan Bentzel
Fjolårets torra sommar blev tuff för Österlenkryddor. Det märks fortfarande på hyllorna i butiken.

För glassförsäljningen var fjolårets heta sommar en välsignelse. För kryddodlingen var den en förbannelse. Sviterna märks av än i dag, exempelvis i bristen på oregano och att vissa tesorter har fått utgå.

Som en direkt följd av torkan började Österlenkryddor med droppbevattning, som kommer grödan till gagn direkt.

– Det var kris. Vi hade utökat odlingen. Den var tre gånger större än tidigare. Ändå fick vi samma skörd som förut. Om vi inte hade fått till det med bevattningen hade det inte blivit något alls, säger Cherztin Persåkre.

Årets sådd har precis dragit i gång. Förhoppningen är att den nya säsongen ger större utdelning och att det blir så många tidiga skördar som möjligt. Det fina vårvädret talar för att det blir så.

Österlenkryddor har fem hektar egen mark, däribland detta timjanfält, men samarbetar även med andra lantbrukare.
Foto: Johan Bentzel
Österlenkryddor har fem hektar egen mark, däribland detta timjanfält, men samarbetar även med andra lantbrukare.

Österlenkryddor fortsätter också att investera i maskinparken för att effektivisera verksamheten.

En annan viktig del i tillväxtstrategin är att knyta till sig andra odlare och de letar alltid efter fler.

– Vi tror på kryddor som en gröda för framtiden och växer hellre tillsammans med andra lantbrukare än köper mer egen mark.