Österlensägner grund till nya boken

Insidan Artikeln publicerades
Camilla Jönsson är författare, skrivarkursledare och litteraturkritiker. 2 bilder
Foto:foto: Mikael Ölmestig
Camilla Jönsson är författare, skrivarkursledare och litteraturkritiker.

Författaren Camilla Jönsson ger nu ut barnboken Snöängeln, en fristående uppföljare till Svart vatten som kom ut förra året. Även denna utspelar sig runt Gyllebosjön och hämtar inspiration från lokala sägner kring platsen. Camilla svarar på våra frågor.

Vem är du?

– Jag kommer från Östra Vemmerlöv, men bor i Halmstad för tillfället. Sedan fyra år tillbaka jobbar jag på heltid som författare. Jag har precis kommit ut med min sjunde bok Snöängeln. Jag skriver för barn och unga. Förhoppningsvis börjar jag snart på en tredje bok om Noel och Agnes, huvudpersonerna i böckerna Svart vatten och Snöängeln.

Vad handlar din nya bok om?

– Det är en fristående uppföljare av Svart vatten och handlar även den om Agnes och Noel. Den utspelar sig i samma miljö, runt Gyllebosjön och munkagången där jag hämtat inspiration från sägnerna däromkring som jag hörde som barn. Svart vatten var den första boken jag skrev för yngre läsare. Snöängeln är en vinterbok och det ligger is på Gyllebosjön. Det dyker upp nya spöken och Agnes och Noel ska lista ut var de kommer ifrån och vad de vill. Noel tror att det är ett gammalt spöke som kommer från borgruinen med Agnes tycker att spöket påminner lite väl mycket om någon hon känner...

Vem riktar boken sig till?

– Ungefär 9-12 år. Den kan fungera bra både att läsa själv och som för högläsning. Båda böckerna kommer att komma ut som ljudböcker. Det kan vara bra när man till exempel är på resa i bilen, att lyssna på något spännande tillsammans.

Varför föll valet på spökhistorier för barn?

– Jag har själv alltid läst mycket läskiga böcker, till exempel Stephen King i mängder. Det drog mig in och intresset växte. Men jag har även skrivit realistiska ungdomsböcker. Att publiken blev barn och unga var en slump, det var inget jag planerade. När jag gick på författarskolan i Lund tyckte handledaren att jag hade känsla för att skriva för barn och unga. Jag tog fasta på det och det har slagit väl ut.

Var hittar du inspiration?

– Just böckerna med Agnes och Noel har jag medvetet skrivit utifrån vad jag själv har med mig från barndomen, jag fick höra mycket historier om trakten kring Gyllebosjön som liten. I de andra böckerna för ungdomar har jag dels utgått från vad man själv var med om som ung och dels från vad man ser runt omkring sig.

Om Camilla Jönsson

Ålder: 38

Bor: Halmstad

Uppvuxen: Östra Vemmerlöv

Familj: sambo och två katter

Gör: författare, skrivarkursledare och litteraturkritiker

Aktuell: med nya boken Snöängeln

Tidigare utgivna böcker: Det går bara inte, Ekon, Vargtimmen, Miras hemlighet, Vem bryr sig och Svart vatten.

Senast lästa bok: Har tre böcker på gång just nu, jag har återvänt till Stephen King och läser sista delen i serien Det mörka tornet.

Favoritförfattare: Stephen King och Inger Edelfeldt är två favoriter.

Text: Louise Lind