På topp för årets lopp

Insidan Artikeln publicerades
150 lag, fördelade i fem klasser, ställde upp i förra årets stafettmara mellan Ystad och Simrishamn. Starten för årets stafettmara går lördagen den 25 augusti.
Foto:Johan Bentzel
150 lag, fördelade i fem klasser, ställde upp i förra årets stafettmara mellan Ystad och Simrishamn. Starten för årets stafettmara går lördagen den 25 augusti.

Behöver du ett mål med din träning för att hålla motivationen uppe? Inga problem. 2018 bjuder på många lopp, på Österlen och i Ystad med omnejd, med distanser för alla smaker. Först ut är helgens Winter Cross Run, en rolig utmaning för löpare på alla nivåer. Året avslutas i vanlig ordning med Nyårsloppet i motionsslingan i Sandskogen.

Februari

Winter Cross Run, Tomelilla

Lördagen den 10 februari på Svampabanan i Tomelilla. Ett varv 4 km: start klockan 11.30. Två varv 7,6 km: start klockan 12.30. Båda loppen kan startas både individuellt och i lag med valfritt antal medlemmar. Tiden för de två bästa killarna och två bästa tjejerna i laget räknas. De som springer Dödskallen deltar i båda loppen och får ett samlat resultat, endast individuellt. Arrangör är ADP sport events AB.

April

Österlen Spring Trail, Christinehofs Ekopark

Lördag och söndag den 14 och 15 april. Klasser: Verkeån trail 21 km+. Simris Alg Ultra 60 km+ med start i Simrishamn och målgång vid Christinehof. Naturloppet 5 km+, öppet för barn från 10 år i sällskap med en anhörig över 18 år. Ekopark trail 13km +. Arrangör är ADP sport events AB.

Tösarajset, Ystad

Tisdagen den 17 april. Motionslopp för kvinnor i alla åldrar som går genom Ystads centrum. Banlängd 5 km. Klasser: Motion, alla åldrar, 5 km. Rullstol, alla åldrar, 5 km. Stavgång, alla åldrar, 5 km. Arrangör är Korpen i Ystad.

Maj

Gull­vi­ve­loppet, Brösarp

Kristi himmelfärds dag, torsdagen den 10 maj med första start klockan 13.00. Nio klasser, familjelag och 1 km till 10 km. Start vid Brösarps skola. Arrangör är Andrarums IF.

Juni

YOK Cross Town Run, Ystad

Söndagen den 10 juni med start klockan 10.00. Ett parlopp genom Ystad där det gäller att hitta ett antal kontrollpunkter. En enkel stadsorientering utan kompass och utan tidtagning. Tre banor att välja mellan; cirka 3km Barn/Ungdom utan trafik, cirka 5km eller cirka 10km. Halva startavgiften går till Hjärnfonden. Arrangör är Ystads Orienteringsklubb.

Juli

Gylleboloppet, Gyllebo

Söndagen den 1 juli med start klockan 11.00. Loppet är öppet för alla, såväl damer som herrar. Ingen åldersgräns. Banornas längd är 8 km respektive 4 km och går på skogsstigar. Starten sker i Dungen invid idrottsplatsen. Arrangör är Gyllebo IF.

Motionslopp, Simrishamn

Tisdagen den 3 juli med start och mål vid småbåtshamnen i Simrishamn. Ett lopp för både herrar och damer 5 km samt barn 2 km. Arrangör Simrishamns AIF och Friskis & Svettis Simrishamn.

Österlens TrailRun, Brösarp

Tisdagen den 17 juli klockan 18.00. Ett trail-lopp som går på skogsstig, men även på obanad sträckning i skogsterräng. Banorna är 5 km till 20 km. Startplats vid Tulleboda, Brösarp. Vägbeskrivning från Piratenrastplatsen norr om Brösarp. Arrangör är Andrarums IF.

Wallanderloppet, Ystad

Tisdagen den 10 juli. En löpartävling i Wallanders fotspår i Ystads genuina stadsmiljö. Arrangör är Ystads IF friidrott.

Österlen Green Run, Tomelilla

Torsdagen den 19 juli klockan 19. Loppet genomförs på Tomelilla Golfklubbs golfbana. Klasser: 4 km+ och 9 km+. Loppet ingår i den nyinstiftade Gripen-serien tillsammans med fyra andra skånska terränglopp, från Furulund i väster till Smedstorp i öster. Arrangör är Run Your Life i samarbete med Tomelilla GK.

Sankt Olofsloppet, Sankt Olof

Lördagen den 29 juli på Sankt Olofsdagen. Klasser: Herrar 9,2 km. Damer 9,2 km. Herrar 4,7 km. Damer 4,7 km. Arrangör är Sankt Olofs IF.

Sommartrean, Gyllebo

Sommartrean är ett motionstriathlon som utförs i och vid Gyllebosjön på Österlen. Distanser: simning 400 meter, cykling 20 km och löpning 5 km. Datumet för Sommartrean 2018 är i skrivande stund inte spikat. Arrangör är Gärsnäs AIS.

Augusti

Kullaloppet, Rörum

Fredagen den 3 augusti. Start och mål på Kulla Nöjesplats. Klasser: Herrar 10,6 km och 5,6 km, Damer 10,6 km och 5,2 km. Bantyp: 10,6 km kuperad bana på asfalt och skogsvägar. 5,2 km enbart på skogsvägar. Arrangörer är Simrishamns AIF och Rörums SK.

Sankt Olof Minitriathlon, Sankt Olof

Lördagen den 18 augusti. Simningen sker i Sankt Olofsbadet. På idrottsplatsen växlar deltagarna om till cykel. Efter cyklingen lämnas cykeln på samma plats och deltagarna övergår till sista etappens löpning. Arrangör är Sankt Olofs IF.

Stafettmaran, Simrishamn/Ystad

Lördagen den 25 augusti. Stafettmaran är ett lopp där man bildar ett lag på 10 personer som sedan springer från Simrishamn till Ystad. Sträckan är ett maraton, så varje lagmedlem springer mellan 3-5 km. Arrangörer är Fredrik Hagenkötter och Mattias Averfalk.

September

Charity trail, Smedstorp

Lördagen den 22 september. Charity trail arrangeras till förmån för Hjärtebarnsfonden. Klasser: 5 km terränglopp, 10 km terränglopp, vandring och löpning runt Gårdlösaleden utan tidtagning, samt hinderbanelopp för barnen. Fem- och tiokilometersloppen ingår i Gripenserien, vilket innebär att finalen äger rum under Charity trail. Charity trail arrangeras av Smedstorps IF i samarbete med Gael Joly.

November

Österlenmaran, Simrishamn

Österlenmaran är loppet som arrangeras under Österlen lyser, Allhelgonahelgen. Österlenmaran startar i Simrishamn. I skrivande stund finns det ännu ingen information om årets lopp.

December

Nyårsloppet, Ystad

Nyårsafton, måndagen den 31 december. Börja den sista dagen på året med ett motionslopp i slingan. Arrangör är Ystads If Friidrottsförening.

Är du arrangör för ett lopp som inte finns med här? Hör av dig till red@osterlenmagasinet.se så kompletterar vi listan på www.osterlenmagasinet.se