Pepparkaksbak, styrteknik och blodtrycksmätning på öppet hus

Insidan Artikeln publicerades
I årskurs ett på el- och energiprogrammet får eleverna lära sig grunderna i styrteknik. Alexander Andersson visade programmering av PLC-system.
Foto:Janni rix
I årskurs ett på el- och energiprogrammet får eleverna lära sig grunderna i styrteknik. Alexander Andersson visade programmering av PLC-system.

Det börjar närma sig gymnasieval och förra tisdagen var det öppet hus på Österlengymnasiet i Simrishamn. Elever från lärlingsutbildningarna och gymnasiesärskolan fanns på plats för att berätta om sina utbildningar och ge ett smakprov på vad en skoldag kan innehålla.

I Österlengymnasiets kök hittar vi Hampus Stiberg och Manfred Hägg i färd med att färdigställa sitt pepparkakshus föreställande Londonklassikern Big ben. Båda går första året på restaurang- och livsmedelsutbildningen och de är rörande överens om att skolveckans två dagars praktik är en höjdpunkt.

– Det är jätteroligt att vara ute på praktik, säger Hampus som går inriktningen bageri och konditori och praktiserar på Norrmans. Man lär sig mycket när man är ute på en riktig arbetsplats, säger Manfred som går kockinriktningen och gör sin praktik på En gaffel kort.

Jon Håkansson, lärare på utbildningen berättar att det finns goda möjligheter för eleverna att få jobb efter studenten.

– Båda de här killarna har redan fått förfrågan om sommarjobb, säger Jon men lyfter samtidigt fram möjligheten att plugga vidare. Alla har chans att välja kurser som ger högskolebehörighet, berättar han.

Framtida medarbetare

En trappa ner hittar vi el- och energiprogrammet. Viktor Bing visar hur det går till att läsa kopplingsschema för ett automatikskåp.

– Jag praoade på Lindsténs elektriska i nian och tyckte det var så kul att jag sökte till el- och energiprogrammet. Nu gör jag min praktik på Lindsténs och lär mig något nytt vare dag, säger Viktor.

I det öppna huset deltar även representanter från elevernas APL-platser och en bit bort har just Lindsténs elektriska en monter. Lisa Andersson och Andreas Bing har båda två själva pluggat på Österlengymnasiet en gång i tiden.

– Samarbetet med skolan fungerar jättebra och det ger en möjlighet för oss att knyta kontakt med framtida medarbetare, säger Andreas.

Plåtbock och blodtrycksmanschett

I verkstaden intill är Tanja Nilsson i färd med att bocka en bit plåt som ska bli en sladdlåda. Tanja går tredje året på Gymnasiesärskolans hantverks- och produktionsprogram, som i stor utsträckning anpassas efter eleverna.

– Eleverna har stora möjligheter att påverka sin utbildning, berättar Andreas Mattsson, rektor. Genom att exempelvis välja praktik efter intresse, fyller Sara Westberg, studie- och yrkesvägledare, i.

I vård och omsorgs kombinerade lärosal och metodrum en bit bort pågår helt andra aktiviteter. Där håller Mohsen Karimi på att mäta blodtrycket på Ali Rezai. Båda går årskurs ett på utbildningen.

– Tidigare har eleverna fått prova att mata varandra för att känna på hur det känns att bli matad, berättar Helén Tunberg, lärare på utbildningen.

På besök med anledning av det öppna huset är även Iréne Hellborg, verksamhetskoordinator på Aleris Joneberg Plaza, som är mycket nöjd samarbetet med skolans lärlingsprogram.

– Jag har tidigare jobbat på Lillevångshemmet och har många års positiva erfarenheter av utbytet. Eleverna är framtiden och dessutom är det kul att som handledare få möjlighet att dela med sig av sin kunskap.

Österlengymnasiet erbjuder lärlingsutbildningar med inriktning barn och fritid, el och energi, handel och administration, hotell och turism, restaurang och livsmedel samt vård och omsorg.

Text: Hannah Andersson

Bild: Janni Rix