Pilgrimsvandringar på Österlen

Simrishamn Artikeln publicerades
Helen Nielsen Tufvesson, Gerty Mårtensson och Ann-Britt Troedsson är med och tillverkar figurer från Bibeln.
Foto: Rebecca Nordh Schönbeck
Helen Nielsen Tufvesson, Gerty Mårtensson och Ann-Britt Troedsson är med och tillverkar figurer från Bibeln.
En av vandringarna som genomförde under veckan gick mellan Östra Vemmerlöv, Östra Tommarp och Gladsax.
Foto: Margaretha Laike
En av vandringarna som genomförde under veckan gick mellan Östra Vemmerlöv, Östra Tommarp och Gladsax.

Att vandra i lugn och ro har blivit en allt större trend. Under fem dagar anordnades Stora pilgrimsveckan på Österlen där deltagarna kunde vandra tillsammans och uppleva naturen och kulturen under en tyst promenad.

– Har du en gång upplevt något av detta vill du ha mer, säger Lars Bjerstam, en av de ansvariga för pilgrimsverksamheten i Sankt Olof.

Under den stora pilgrimsveckan anordnades det gemensamma vandringar från bland annat Östra Vemmerlövs kyrka till S:t Jakobs kyrka i Gladsax, en vandring på 10 kilometer.

– Det är fantastiskt att utmana sig själv, säger Margaretha Laike, aktiv i Kiviks församling.

Intill Östra Vemmerlövs kyrka i kyrksalen hade även gruppen Bibliska figurer ställt ut sina handgjorda figurer. Till figurerna bygger de dessutom upp scener från olika ögonblick i Bibeln och dessa används ibland ute i kyrkorna.

– När man ser händelsen som ett ögonblick kanske man reflekterar annorlunda än genom en text, säger Gerty Mårtensson som är med och tillverkar figurerna.

Idag består gruppen av fem medlemmar men de ser gärna att fler vill vara med på deras träffar där de utöver tillverkningen även samtalar och fikar tillsammans. Under pilgrimsveckan var flera kyrkor öppna och man kunde välja att både vandra ensam eller tillsammans i grupp. Under de gemensamma vandringarna går man vanligtvis tyst i sin egen lunk och efteråt finns möjlighet att prata med varandra om man vill.

– Det är ett break från vardagen att vara i tystnaden med sig själv och gå genom kultur och natur, säger Margaretha Laike.

Lars Bjerstam upptäckte pilgrimslivet för 10 år sedan när hans son konfirmerade sig och föräldrarna fick följa med på en vandring. Sedan dess är han fast.

– Jag vet att varje gång jag tar på mej ryggsäcken och snörar på skorna kommer jag att träffa pilgrimer med olika bakgrund och olika ryggsäckar.

Han vet också av erfarenhet att samtalen djupnar ju längre man vandrar ihop.

– Många av de jag har vandrat med genom åren har jag lärt känna på ett andligare plan än många av mina andra vänner.

Text & bild: Rebecca Nordh Schönbeck

Bild: Margaretha Laike