Pollinerarna - ingen bisak under Matrundan

Österlen Artikeln publicerades
Matrundan pågår under Kristi himmelfärdshelgen, den 30 maj - 2 juni och 42 matentreprenörer deltar i årets upplaga.
Matrundan pågår under Kristi himmelfärdshelgen, den 30 maj - 2 juni och 42 matentreprenörer deltar i årets upplaga.

Under Kristi Himmelfärdshelgen bjuder mer än 40 olika matföretagare på Österlen in till den tolfte upplagan av Matrundan.

Konceptet, att besökarna själva åker runt mellan de olika gårdarna och företagen, är sig likt.

Men i år lyfter Matrundan biets betydelse för växter och miljön och dagarna är späckade av provsmakningar, guidade turer, kurser och föreläsningar. Här är några glimtar ur programmet under de fyra späckade matdagarna:

• Hos Linas & Binas i Sillaröd blir det provsmakning, tipspromenad och workshop för att göra bivaxomslag, det naturliga alternativet till plastförvaring.

• På Kiviks Musteri är temat ”Från bi till bubbla – utan bin inga äpplen, äppelmust eller cider”. Här finns också biodlare på plats och det blir provsmakning av cider och äppeldesserter.

• På Drakamöllan Gårdshotell berättar Maria Sandell från Länsstyrelsen om ”Klimatkrisen, så mår insekterna och krypen i Drakamöllans naturreservat”.

• ”Primörtur i Paradiset” är ett samarbete mellan Kiviks Musteri, Restaurang Allé och Rörumsro Musteri. Deltagarna startar med frukost och åker sedan på traktorsläp genom äppelodlingarna till de olika anläggningarna.

• Hos Österlenbryggaren, Köpingsbergs Vingård, Österlens kokkonst, Rörumsro Musteri och Kiviks Musteri blir det dryckesprovning alla dagarna.

– Vi står redo att ta emot alla besökare och glädjer oss över det ökade intresset för vår mat. Kanske kan vi slå förra årets besöksrekord på 90 000 besökare?,säger Helena Ingvarsson, ordförande i Matrundan.

– I år har vi dessutom fem nya medlemmar som bidrar till ett spännande och ännu bredare utbud. Det är Svabesholms Kungsgård, Glassmakeriet, Grevlunda Mathantverk, Rörumsro Musteri och Stubbaröds lamm.

Matrundan är i år också nominerade till det prestigefyllda matdestinationspriset Embla. Vinnaren koras i Reykjavik den 1 juni.

Matrundan pågår under Kristi himmelfärdshelgen, den 30 maj - 2 juni och 42 matentreprenörer deltar i årets upplaga.

Under Matrundans pressträff på Köpingsbergs Vingård hade medlemmarna med sig en mängd godsaker.
Under Matrundans pressträff på Köpingsbergs Vingård hade medlemmarna med sig en mängd godsaker.
Helena Ingvarsson, ordförande i Matrundan gläds åt att föreningen fått fem nya medlemmar som bidrar till ett spännande och ännu bredare utbud.
Helena Ingvarsson, ordförande i Matrundan gläds åt att föreningen fått fem nya medlemmar som bidrar till ett spännande och ännu bredare utbud.
Matrundan är nominerade till det prestigefyllda Embla-priset och spelade in en videohälsning som visas i samband med prisutdelningen i Reykjavik den 1 juni.
Matrundan är nominerade till det prestigefyllda Embla-priset och spelade in en videohälsning som visas i samband med prisutdelningen i Reykjavik den 1 juni.