Populär antikmässa byter arena

Insidan Artikeln publicerades
Både Stefan Möller och Kerstin Påhlsson hoppas på många besökare när Ystads antikmässa har premiär på Surbrunnsparken i helgen.
Foto:Janni rix
Både Stefan Möller och Kerstin Påhlsson hoppas på många besökare när Ystads antikmässa har premiär på Surbrunnsparken i helgen.

Ystads antikmässa är inne på sitt fjärde år och mässans initiativtagare, Kerstin Påhlsson, kan med glädje konstatera att intresset för den bara växer. Evenemanget har växt ur sin kostym och flyttar därför från Norreportskolans matsal till Surbrunnsparken när det på söndag blivit dags för höstens upplaga.

Det är Kerstin Påhlsson som tillsammans med Rolf Carlsson och Nils Ankarklu arrangerar Ystads antikmässa, som återkommer varje år i april och oktober.

– När vi arrangerade den första mässan visste vi inte hur stort intresset skulle vara. Jag anade att det kunde bli stort eftersom Ystad är en aktiv stad, full av kulturintresserade människor. Vi sökte efter en lämplig lokal och blev rekommenderade Norreportskolans matsal. Redan första mässan fyllde vi matsalen med maxantalet utställare som får plats och på mässdagens morgon köade besökarna. Så intresset var stort redan från start och har bara växt sedan dess. När möblemanget i matsalen dessutom byttes ut mot runda bord, vilket inte fungerar så bra i mässammanhang, så bestämde vi oss för att leta efter en ny lokal, förklarar Kerstin.

Det var Rolf som kom med förslaget om Surbrunnsparken.

– Och ägaren, Stefan Möller, blev eld och lågor, berättar Kerstin när vi träffas på anrika Surbrunnsparken.

En liten stund senare ansluter gästgivare Möller och bekräftar glädjen i det nya samarbetet.

– Jag tycker själv att det är kul med antikviteter och hoppas att mässan blir välbesökt. Dessutom tycker jag att det är parkens charm att den kan rymma allt från barnteater eller ungdomsdisco, till antikmässa och julbord.

Dubbelt så stor

Med flytten växer mässan.

– Här får det plats sextio bord och de blev snabbt bokade, berättar Kerstin. Den nya lokalen gör det även möjlighet för utställarna att ta med sig större möbler än vad som fick plats tidigare.

Utbudet kommer att vara brett.

– Besökarna kommer att erbjudas antikt, kuriosa, retro och vintage. Många nya utställare kommer och några riktigt bra vintagesäljare. En utställare är specialiserad på klockor och en annan på gamla vapen. Rolf (Carlsson reds. anm.) brukar locka vykortssamlarna till sitt bord. Själv kommer jag att erbjuda antikt och kuriosa. Jag är särskilt intresserad av sen jugend och art deco och åker till Prag en gång om året för att leta föremål.

Tidigare mässor har lockat omkring 500 besökare. Till helgen hoppas Kerstin på det dubbla. Entrén till mässan är fri och besökarna erbjuds fikaservering. Antikmässan äger rum söndagen den 22 oktober mellan klockan 10-16.

Text: Hannah Andersson

Bild: Janni Rix

Namn: Kerstin Påhlsson

Ålder: 72 år

Bor: Ystad

Aktuell: Som initiativtagare till, och en av arrangörerna bakom, Ystads antikmässa som äger rum i helgen.

Mitt bästa fynd: En figurin från 40-talet som jag hittade i Prag, The Tangodancers från Royal Dux. Jag köpte den för 4000 kronor och har sett att andra exemplar sålts för över 25 000 kronor. Så det får väl klassas som ett fynd!

Favoritepok: Art deco.

Bästa fyndtipset: Skaffa dig kunskap, men gå på din känsla.

Bäst pruttipset: Lägg dig på en skälig nivå för att undvika att reta upp säljaren, då brukar det gå bäst att pruta.