Populära djurdeckare spanar vidare

Tomelilla Artikeln publicerades
Mari Bisters bokserie om djurdeckarna har fått ett stort genomslag och även förärat henne ett kulturpris. Nu är hon aktuell med den senaste delen, ”Gräsandsäventyret”.
Foto: Johan Bentzel
Mari Bisters bokserie om djurdeckarna har fått ett stort genomslag och även förärat henne ett kulturpris. Nu är hon aktuell med den senaste delen, ”Gräsandsäventyret”.

Efter att ha fått ett fint mottagande av sin första förlagsutgivna djurdeckare och dessutom blivit kulturpristagare i Tomelilla kommun släppte Mari Bister nyligen nästa del i bokserien – och fler är på gång.

Ett drygt år har gått sedan Österlenmagasinet senast träffade författaren Mari Bister, som är bosatt en bit utanför Onslunda.

Då var hon aktuell med ”Katthemsäventyret”, den första förlagsutgivna boken i serien ”Djurdeckarna”, som utgår från hennes eget djupa engagemang i djurrättsfrågor.

Den blev väl mottagen av både recensenter och läsare. Idus Förlag har tryckt en andra upplaga av boken, som också ska släppas som ljudbok.

– Många föräldrar har berättat att de har köpt boken för att läsa ett kapitel per kväll och prata kring ämnet men att barnen har krävt att de ska läsa vidare. Det är jätteroligt att de vill höra mer, men jag hoppas att de ändå får tid att tala om det de har läst, säger Mari Bister.

Nu har den fristående fortsättningen, ”Gräsandsäventyret”, kommit ut. Precis som i förra boken måste bröderna Jakob och Joakim lösa ett mysterium där djur far illa. Vem har lämnat kvar den fiskelina som en gräsand trasslat in sig i. Den här gången är temat skräp i naturen och vilka konsekvenser det kan få för både vilda och tama djur.

Som vanligt har Mari Bister samarbetat med illustratören Kristian Hägglund, som hon ser som en vital del av böckernas tillkomst. De har en nära dialog om de detaljrika bilderna och bollar idéer fram och tillbaka.

– Kristian är också intresserad av djur och natur och ser det inte bara som ett jobb.

Genomslaget har varit stort. Bokserien används flitigt av skolor och förskolor och har också blivit godkänd av organisationen Grön Flagg. Även många organisationer som jobbar med djur och natur har tagit den till sitt hjärta.

I somras fick Mari Bister ta emot Tomelilla kommuns kulturpris och blev nyligen nominerad till kommunens och Naturskyddsföreningens naturskyddspris, som delas ut nu i februari.

Övriga nominerade är löpningseldsjälen Gael Joly, gruvdriftsmotståndaren Anita Ullman, den kooperativa hyresrättsföreningen Fjäriln och Valentina Zülsdorff från Österlens sköna vattendrag.

– Det är tuff konkurrens. Jag räknar med att inte vinna. Men det är roligt att vara med i en sådan fin samling, säger Mari Bister.

Hon har redan skrivit klart nästa del i bokserien, ”Hundäventyret”, och är nästan färdig med ytterligare en. Sedan har hon idéer till fyra böcker till.

Hon skriver kontrakt på en bok i taget. Men förlaget är positivt och Djurdeckarna ges ut så länge läsarna visar intresse.

– Vi skrev kontrakt på nästa bok i förra veckan och Kristian håller på med bilderna. Den handlar bland annat om hundar i en varm bil och kommer att ges ut nästa vår.