Populärt att räkna ner med chokladpraliner

Insidan Artikeln publicerades
Österlenchoklad erbjuder för tredje året en adventskalender med läckra chokladpraliner.
Foto:Hannah Andersson
Österlenchoklad erbjuder för tredje året en adventskalender med läckra chokladpraliner.

Den 1 december börjar nedräkningen till julafton. Att varje morgon öppna dagens lucka i en adventskalender är ett sätt att räkna ner som inte längre bara är barnen förunnat. Allt från kaffe-, te-, lakrits-, ja till och med bubbelkalendrar erbjuds jullängtande vuxna. Österlenchoklad i Skåne Tranås erbjuder för tredje året en adventskalender för vuxna med läckra chokladpraliner.

Hur kommer det sig att ni har en adventskalender i ert sortiment?

– Vi blev nostalgiska när vi tänkte tillbaka på chokladkalendrarna vi själva hade när vi var barn och bestämde oss för att göra en vuxenvariant, berättar Ulrika Bergenkrans på Österlenchoklad. För tre år sedan provade vi idén genom att göra 200 boxar som vi sålde i butiken. Det blev en omedelbar succé och adventskalendrarna sålde slut på två veckor. Året därpå gjorde vi dubbelt så många men de sålde slut lika fort. I år har vi tagit i ordentligt, för intresset har varit enormt från både privatpersoner och återförsäljare.

Adventskalendern är en 24-bitars pralinask med en ny smak för varje dag.

– Inför jul släpper vi varje år praliner med julsmaker, berättar Ulrika. Vi har testkört dem i butiken som ett genrep för att se så att smakerna sitter.

Ge exempel på smakerna i årets adventskalender!

– Pralinen med smak av saffran och korint är en av mina favoriter. Den smakar som en lussebulle och är supergod! En av årets nyheter är pralinen med smak av salta mandlar. Först har vi kanderat mandlarna, för att sedan krossa och salta dem. Den har vi själva ätit mycket av, säger Ulrika och skrattar.

Julsmakerna går även att få i särskilda julboxar om 12 eller 24 bitar.

– I butiken erbjuder vi även julsmaker i andra former. Som syltade apelsinskal doppade i choklad och mandelmassestänger, avslutar Ulrika.

Text: Hannah Andersson