Premiär för gemensamt nyårsfirande

Simrishamn Artikeln publicerades
Karin Lindén, Ulf Johansson, Markus Jonasson, Bosse Olsson och Karin Svensson från Simrishamns köpmannaförening hälsar alla välkomna till det stora fyrverkeriet.
Foto: Fredrik Ekblad
Karin Lindén, Ulf Johansson, Markus Jonasson, Bosse Olsson och Karin Svensson från Simrishamns köpmannaförening hälsar alla välkomna till det stora fyrverkeriet.

På Simrishamns köpmannaförenings initiativ anordnas för första gången ett gemensamt nyårsfirande i stan. Vid tolvslaget bjuds Simrishamnsborna på ett åtta minuter långt fyrverkeri vid Seglarpaviljongen.

– Istället för att alla ska hålla på och småskjuta överallt så ville vi göra något maffigt, som i Ystad, säger Markus Jonasson, ordförande i Simrishamns köpmannaförening.

När idén presenterades på föreningens Facebooksida strömmade kommentarerna in. De flesta var överväldigande positiva, med några få undantag.

– Majoriteten tycker att det är en bra idé att man samlar skjutandet och att skräpet blir upplockat. Sedan kan man ha synpunkter på hur miljövänligt det är med fyrverkerier, det kan jag ha förståelse för.

När föreningen sökte sponsorer var gensvaret också positivt.

– Österlens Kraft och Sparbanken Skåne var på direkt och de tar de största kostnaderna. Vi skjuter till en del från köpmannaföreningen, säger Markus Jonasson.

Total kostnad för fyrverkeriet som sköts av ett lokalt företag landar på 55 000 kronor.

– Priserna på raketer har sjunkit på sistone så det här fyrverkeriet motsvarar kanske ett för 100 000 kronor för några år sedan.

Föreningen har även startat ett Swish-nummer för att få bidrag till nästa års fyrverkeri som man hoppas ska bli ännu större. Numret finns på ”Handla i Simrishamns” Facebooksida.

– Då tänker vi även ha nyårstalare och musik vid tolvslaget, säger Markus Jonasson.