Premiär för hJularundan

Österlen Artikeln publicerades
”Vår ambition är att alla ska kunna hitta något som de gillar längs vägen” säger Anki Magnusson på ML BorstTeknik om nätverket Genväg Österlens hJularunda.
Foto: Hannah Andersson
”Vår ambition är att alla ska kunna hitta något som de gillar längs vägen” säger Anki Magnusson på ML BorstTeknik om nätverket Genväg Österlens hJularunda.

Till helgen, den 7-8 december, är det premiär för nätverket Genväg Österlens hJularunda. Nätverkets medlemmar, som ligger utspridda längs väg 1570 mellan Anklam och Komstad, håller öppet med jultema.

– Det var när vi fick veta att det inte skulle bli någon julmarknad i varken Skåne Tranås eller Onslunda andra adventshelgen, som vi bestämde oss för att göra något tillsammans i nätverket, berättar Anki Magnusson på ML BorstTeknik i Onslunda.

Bland nätverkets medlemmar finns allt från klädes-, sko- och inredningsbutiker, till caféer, antikvariat, vandrarhem, chokladfabrik, plantskola och gårdsbutiker med lokalt producerade läckerheter.

– Vår ambition är att alla ska kunna hitta något som de gillar längs vägen. Vi på Borstakongen kommer själva att bjuda in till en liten julmarknad båda dagarna klockan 11-16. Med hantverk, servering och massor av julklappstips i borstbutiken. På söndagen klockan 15.00 kommer luciatåget på besök, vi bjuder på glögg med tillbehör och tomten finns på plats hela helgen.

Även Åsgård bjuder in till en liten stämningsfull julmarknad, klockan 11-16 båda dagarna, och passar på att fira gårdsbutikens tioårsjubileum med bland annat smakprov av de egna produkterna. Det kommer att bakas i gårdens gamla bakugn och serveras soppa med tillbehör. Får och lamm kan betraktas från besöksverandan i fårstallet och tomtemor delar ut liten julklapp till alla barn.

Också andra medlemmar bjuder in till aktiviteter. På Antikvariat Bok & Te blir det författarbesök. Petersborgs Gårdsbutik bjuder in till glögg och senapsprovning, provsmakning av honung blir det på Häradsdomaregården, caféerna har laddat upp med godsaker och butikerna har julklappserbjudanden.