Premiärstipendiat på plats

Tomelilla Artikeln publicerades
Textilkonstnären Miriam Vergara, Tomelillas första artist in residence, hoppas på många spännande möten med ortsbefolkningen under sin tid i Sverige.
Foto: Johan Bentzel
Textilkonstnären Miriam Vergara, Tomelillas första artist in residence, hoppas på många spännande möten med ortsbefolkningen under sin tid i Sverige.

Den amerikanska textilkonstnären Miriam Vergara är den första mottagaren av Sten Malmquists stipendium för artist in residence i Tomelilla.

När mejlet om donationen på 1,2 miljoner kronor damp ner i inkorgen hos Tomelilla konsthall fick det först gå en runda via it-avdelningen innan någon vågade öppna det.

Men det var varken virus, spam eller ett skämt. Den nyligen avlidne Sten Malmquist hade verkligen testamenterat denna summa till konsthallen på orten där han vuxit upp.

Eftersom donatorn själv levt och verkat runt om i världen ville Tomelilla konsthall inrätta ett stipendium med internationell prägel.

Det blev ett så kallat artist in residence. Stipendiaten får alla kostnader täckta för att under sex veckor bo och verka i Tomelilla.

– Först tänkte vi göra ett residens för konstnärer på flykt, men sedan breddade vi det, säger intendenten Désirée Lennklo.

”Jag är exalterad över att så många engagerar sig.”

140 personer från 26 länder ansökte och valet föll på textilkonstnären Miriam Vergara, bosatt i Brooklyn, New York.

– Hon hade en väldigt tydlig plan för hur hon skulle interagera med ortsbefolkningen och dra in deras minnen och tankar om platsen i sitt skapande, säger projektledaren Karin Nilsson.

Miriam Vergara bor på Österlens Folkhögskola, samtidigt som hon får ta del av bygden och dess invånare. Dels genom olika studiebesök, dels genom att hålla i workshoppar.

– Det är fantastiskt. Jag visste att jag ville göra ett artist residence efter att jag tagit min collegeexamen. Så jag startade processen för ett år sedan. Det har varit mycket dialog fram och tillbaka. Jag är exalterad över att så många engagerar sig, säger hon.

Stipendiet delas ut vartannat år så länge pengarna räcker. Region Skåne bidrar också bidrar med medel. Désirée Lennklo är upprymd över att stipendiet är sjösatt.

– Det är stort för alla inblandade.