Prisade ögonblicksbilder från Skåneleden

Insidan Artikeln publicerades
Klass 5 på Hammenhögs friskola fick prischecken av Erika Åberg och Marie Andersson från Sparbanken Skåne i Simrishamn.
Foto:Johan Bentzel
Klass 5 på Hammenhögs friskola fick prischecken av Erika Åberg och Marie Andersson från Sparbanken Skåne i Simrishamn.

I höstas var 4 000 skånska mellanstadieelever ute på Skåneleden genom Sparbanken Skånes försorg. De hade också ett uppdrag: att ta en ögonblicksbild av sin upplevelse. Nu har femteklassarna på friskolorna i Hammenhög och Tryde fått pris för sina bidrag.

5 000 kronor är ett bra tillskott i klasskassan. Klass 5 på Hammenhögs friskola har redan skrivit upp en rad förslag på vad pengarna kan användas till, allt från nöjen relativt nära skolan, såsom Tosselilla i Tomelilla och Bounce i Malmö, till längre resor både inom och utanför landets gränser. En parkourbana på skolgården är ett annat förslag.

De jämnåriga eleverna på Tryde friskola har inte lika konkreta planer, men pratar om att spara pengarna till något klassgemensamt äventyr i sexan.

Pengarna kommer i båda fallen från Sparbanken Skåne, som via sina tre ägarstiftelser i snart två decennier har låtit mellanstadieelever vandra längs Skåneleden och lära sig mer om naturen, kulturhistoria, hälsa och allemansrätten.

I höstens vandringar deltog totalt 4 000 barn. Eleverna hade också i uppdrag att fånga sin upplevelse på bild. I varje kommun har ett vinnande bidrag valts ut, vilket för den vinnande klassen har inneburit en prissumma på just 5 000 kronor.

Den 16 januari fick femmorna på Hammenhögs friskola besök av Erika Åberg och Marie Andersson från Sparbanken Skånes Simrishamnskontor. Trots att klockan bara var strax efter åtta dukade de upp en stor prinsesstårta och fruktdricka. Eleverna medgav att det inte var helt fel med tårtfrukost.

Hammenhögs friskola hade skickat in två foton till tävlingen efter sin vistelse i Snogeholm utanför Sjöbo. Bidraget ”Jag vill bo i en svamp” föll juryn i smaken.

– Vi tyckte att den var mest effektfull rent naturmässigt. Det är en fin bild, som verkligen framhäver en dag på Skåneleden, sade Marie Andersson.

I Tomelilla kommun plockade klass 5 på Tryde friskola hem segern med sitt bidrag ”Kottrosen” och fick ta emot prischecken vid en liten ceremoni på skolan den 24 januari.

Många av eleverna uppskattade det korta avbrottet i mattelektionen och ville inte låta Sparbanken Skånes Niklas Olsson lämna klassrummet. Någon tårta hade han inte med sig, däremot såväl reflexer och ballonger som fruktdricka och godis.

– Ska vi låtsas att det är lördag? sade han med ett leende och ingen hade något att invända.

Trydeeleverna uppskattade sin dag på Skåneleden och rosade särskilt den ene guiden, som tydligen hade talat norska och berättat spökhistorier.

Att det sedan rådde viss oenighet om vem som egentligen hade knäppt vinnarbilden spelade mindre roll, när prischecken väl kom fram.

– Er bild var den häftigaste. Så det var ju klart att den skulle vinna, berömde Niklas Olsson.

I Ystad tillföll priset klass 5 på Edvinshusskolan Havet för bilden ”Molnens design”.