Psykbuss på Kiviks marknad

Kivik Artikeln publicerades
Maria Samuelssons idé om en psykbuss, som mötesplats för samtal om psykisk ohälsa, blir verklighet under Kiviks marknad.
Foto: Emma Lawesson
Maria Samuelssons idé om en psykbuss, som mötesplats för samtal om psykisk ohälsa, blir verklighet under Kiviks marknad.

En buss fylld med information. Med målet att förebygga och begränsa psykisk ohälsa. Under Kiviks marknad blir Maria Samuelssons idé om en psykbuss verklighet.

Maria Samuelsson är brukarinflytandesamordnare i de fem sydöstra kommunerna.

– Det var redan när jag blev attitydambassadör 2010 som idén om psykbussen föddes. Och det var nära att den förverkligades redan då, men vi föll på målsnöret när chauffören flyttade till annan ort.

Tanken om en buss som ett verktyg för att sprida information om psykisk ohälsa har legat och grott hos Maria sedan dess.

– När jag gick en kurs i sociala innovationer i höstas valde jag att ha psykbussen som mitt projekt.

Och nu föll alla pusselbitar på plats. Psykbussen kommer att vara på plats på Kiviks marknad klockan 10-22 både den 15 och 16 juli.

Maria kommer att få sällskap på bussen av bland andra föreningsrepresentanter, personligt ombud, anhörigstöd, samtalsterapeut, arbetsterapeut, attitydambassadörer och personal från socialpsykiatrin.

– Eventuellt blir det även en speakers corner där mina gäster får berätta om sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa.