Qlara vill inspirera nyblivna företagare

Insidan Artikeln publicerades
Nätverket Qlara har gett ut boken ”Qlara Färdiga Gå” med tips och inspiration till personer som antingen funderar på att starta företag eller nyligen har gjort det. Linda Ohlsson och Petra Ariton har bidragit med texter till boken.
Foto:Johan Bentzel
Nätverket Qlara har gett ut boken ”Qlara Färdiga Gå” med tips och inspiration till personer som antingen funderar på att starta företag eller nyligen har gjort det. Linda Ohlsson och Petra Ariton har bidragit med texter till boken.

Nätverket Qlara har precis gett ut en bok med inspiration för framför allt nyblivna företagare. På ett personligt vis delar medlemmarna med sig av sina erfarenheter.

Linda Ohlsson är ägare och grundare av coachningsföretaget "Linda Oh"!. Petra Ariton är delägare av Ariton Förlag och ARC Publishing. Båda är verksamma på Österlen och aktiva inom Qlara, ett nätverk för företagsamma kvinnor på Österlen. Linda Ohlsson är dessutom ordförande.

Qlaras medlemmar delar gärna med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Det är hela idén med nätverket. För att nå personer som är i början av sitt företagarliv gav de nyligen ut boken ”Qlara Färdiga Gå”.

– Den kan ge inspiration till dem som funderar på om de vågar starta ett företag eller inte. Den innehåller också tips på vad man ska tänka på när man väl driver ett företag. Eftersom vi även tycker att det finns många fördelar med att nätverka finns det också ett kapitel om Qlara, säger Linda Ohlsson.

  Själv har hon haft stor glädje av nätverket. När hon var nybliven företagare gav det styrka och hopp att se att det fanns andra som också drev företag på landsbygden, dessutom med framgång. Hon har även lärt känna många nya människor som hon aldrig hade träffat annars, vilket har berikat hennes liv.

  Även Petra Ariton, som för några år sedan flyttade sitt företag från Stockholm till Skillinge, kom efter ankomsten till Österlen tidigt i kontakt med Qlara.

  – Jag upplever att nätverk på landsbygden har en annan funktion än i storstan. Det är mer naturligt att gå med i olika nätverk här, säger hon.

  Idén att skriva en bok kläcktes vid ett föreningsmöte hösten 2016 av den dåvarande ordföranden Karin Sverenius Holm. Hon visste att Petra Ariton hade gett ut en liknande bok för ett annat kvinnligt nätverk och bad henne om hjälp med projektet.

  Alla medlemmar fick en förfrågan om de ville medverka. I slutändan blev det texter av åtta av de cirka 50 medlemmarna. Tyvärr gick Karin Sverenius Holm hastigt bort mitt under processen, men hennes idé fullföljdes, om än med viss fördröjning.

  – Charmen med boken är att texterna är så olika. Vissa har valt att vara väldigt personliga. Andra är mer tipsinriktade, säger Petra Ariton.