Quixel till Borrby - ska 3D-scanna hela världen

Borrby Artikeln publicerades
Borrbyparet Wiktor Öhman och Pernille Spangsberg Roos arbetar för Quixel, vars databas är världens största och snabbaste växande för 3D-objekt.
Borrbyparet Wiktor Öhman och Pernille Spangsberg Roos arbetar för Quixel, vars databas är världens största och snabbaste växande för 3D-objekt.

Uppsalabolaget Quixel, som även har kontor i Göteborg, öppnar efter påsk en filial i Borrby. Företaget, som fått stor uppmärksamhet internationellt, har tagit fram såväl hård- som mjukvara för att snabbt kunna 3D-scanna objekt och miljöer. Målet är att scanna hela världen och man är på god väg.

Om du har gått på bio eller spelat tv-spel de senaste åren är chansen stor att du har sett grafik som är gjord av Quixel. Bland annat är djungeln i senaste Disneyfilmen Djungelboken gjord med material från Quixels databas, som är världens största och snabbaste växande för 3D-objekt.

Två av företagets anställda, är Borrbyborna Wiktor Öhman, som är produktstrateg och hans sambo Pernille Spangsberg Roos som arbetar med 3D-scanning.

I Quixels databas finns allt från klippformationer till växtdelar som används i tv-spel och filmer.
I Quixels databas finns allt från klippformationer till växtdelar som används i tv-spel och filmer.

Wiktor kom nyligen hem från konferensen Game Developers Conference i San Fransisco där Epic Games presenterade en film som demonstrerar vad spelmotorn Unreal Engine klarar av. Den futuristiska demon "Rebirth" har helt och hållet skapats av 3D-inläsningar från Quixels databas och har hyllats för sin fotorealistiska kvalitet. Miljöbilderna i filmen är hämtade från några av de tusen bilder som Wiktor, Pernille och ytterligare ett dussin Quixel-medarbetare var med och scannade in på Island i fjol.

– Vi var runt 15 personer som spenderade fem veckor med det här projektet och vi satte verkligen vår utrustning på prov då vädret kunde skifta från sol och vindstilla till regn och blåst på bara några minuter, berättar Wiktor.

– Det var också en logistik utmaning, men en väldigt nyttig erfarenhet inför framtida liknande expeditioner.

Teddy Bergsman, företagets VD och medgrundare, har sagt att Quixels mål är att scanna hela världen och enligt Wiktor är man på god väg.

– Vi har scannare i princip över hela världen som fyller på databasen. I stort sett hela filmindustrin och spelbranschen använder sig av vårt 3D-material så efterfrågan är stor.

Företaget som grundades 2011 har 105 anställda och växer rekordsnabbt. Filialen i Borrby som öppnar den 29 april kommer husera i en fyrarummare på 120 kvadratmeter ovanför Sandgrens spisar på Köpmangatan.

– Det är mitt emot Blå Huset som drivs av mina föräldrar, så familjen är samlad, säger Wiktor och skrattar.

Till kontoret har man redan rekryterat en grafiker från Australien och enligt Wiktor är man på jakt efter fler talanger i branschen.

– Vi räknar med att vara en handfull medarbetare vid årets slut och kommer fokusera på scanning, design och grafik.

Wiktor som själv lämnade Malmö för Borrby för fem år sedan hoppas att etableringen kan inspirera fler IT-företag att etablera sig på Österlen istället för att trängas i storstäderna.

– Med fiber kan man jobba var som helst. Till och med i lilla Borrby.