Reiningryttarna samlas på Hälldala i helgen

Kverrestad Artikeln publicerades
Mats Larsson med stoet Sunnyside Chic och Inger Larsson med stoet Crimsons Peggy Sue, båda quarterhästar av egen uppfödning.
Foto: Fredrik Ekblad
Mats Larsson med stoet Sunnyside Chic och Inger Larsson med stoet Crimsons Peggy Sue, båda quarterhästar av egen uppfödning.

Mitt ute på den österlenska slätten ligger Hälldala ranch. Gården som Inger och Mats Larsson, drivna av sin stora passion för westernridning, har förvandlat till en av Sveriges främsta westernanläggningar. Till helgen samlas ryttare från hela Sverige och flera andra europeiska länder på Hälldala för att tävla i reining på Hälldala Spin & Win.

Det är sen eftermiddag och i takt med att ägarna till inackorderingarna på Hälldala ranch slutar arbetet och sadlar på sina hästar, fylls ridhuset med westernekipage. Flängridning på fördomsfyllt vilda västernvis lyser med sin frånvaro. Här är det disciplinerad träning av framförallt grenen reining som gäller.

Med Inger och Mats satsning på Hälldala ranch finns ambitionen att väcka intresse för westernridning i allmänhet, och reining i synnerhet, på bred front.

– Att Svenska ridsportsförbundet nu har arbetat fram ett tävlingsreglemente för reining betyder mycket för sportens status i Sverige, säger Inger.

Trots att det är svårt att förstå hur de hinner, har paret vanliga jobb vid sidan av satsningen på Hälldala. Mats driver entreprenadfirma och Inger jobbar på reklambyrå.

– Men drömmen är förstås att kunna försörja sig på verksamheten, som kommer att kompletteras med höproduktion, i framtiden, säger Mats.

Hälldala ranch

Inger har ridit sedan barnsben. Gården är hennes barndomshem.

– Jag minns när min första ponny gick på bete här och fick långtråkigt, då rullade hon helt sonika under tråden för att ta sig ut ur hagen, berättar Inger och skrattar.

Mats började rida först i vuxen ålder.

– Jag har alltid tyckt att det har varit fascinerande med hästar. När vi var fyra killar på motorcykelklubben som alla hade tjejer som höll på med hästar, bestämde vi oss för att börja på ridskola.

Det var Mats som var först ut, av paret Larsson, att prova på westernridning.

– Det såg ju kul ut med western så vår ridgrupp bestämde sig för att fråga om inte Steve Young, en amerikan bosatt i Genarp, ville hålla lektion för oss på ridskolan.

Så var bollen i rullning.

– Min första egna häst var en halvblod/cob-korsning, berättar Mats. 2001 köpte jag min första quarterhäst och då brakade det igång på allvar.

Inger hängde snart på westerntåget hon med.

– Jag började rida western med en Angloarab men efter ett tag blev det förstås quarterhäst för mig med, berättar Inger. Det är en helt fantastisk ras, lugn och lätt att ha med att göra.

1992 flyttade Inger och Mats till Bokhaga Gård utanför Hammenhög.

– Där byggde vi ridhus och började arrangera clinics för olika tränare.

Parets intresse för sporten bara växte och 2010 bestämde de sig för att ta över Ingers föräldrahem, gården belägen i Kverrestad som idag är Hälldala ranch.

– Vi var trångbodda och flyttade hit för att själva få bättre möjligheter att satsa på sporten.

Ridhuset monterades ner och följde med i flytten. Väl på plats kom paret Larsson i kontakt med westerntränaren Lars Åström som började hålla clinics på gården. Idag bor Lars ett stenkast från ridhuset och fyller ett av gårdens stall med sina träningshästar.

Drömmen om att utveckla anläggningen föddes och 2016 tog Inger och Mats beslutet att satsa genom att bygga en tävlingsarena för reining.

– När vi fick veta att westernanläggningen Bökeberg, utanför Svedala, gått i definitiv konkurs bestämde vi oss för att satsa. I augusti 2017 invigde vi arenan som mäter 36 gånger 74 meter inklusive läktare och serveringsdel.

Den nya arenan ligger i direkt anslutning till det gamla ridhuset, som fungerar som framridning på tävlingar.

– Vi har byggt anläggningen så som vi själva önskat oss den perfekta tävlingsarenan, med nära till viktiga funktioner som stall och camping.

Idag lockar Hälldala inte bara ryttare från hela landet till sina clinics och läger. Till tävlingarna som arrangeras på gården kommer westernryttare från flera olika länder. Anläggningen består av showarenan med läktare och servering, separat framridning, stor utebana, camping och flera olika stall med totalt 53 boxplatser.

Paret Larsson har fem egna hästar men den egna ridningen har fått stå tillbaka under byggtiden.

– Det är svårt att få kontinuitet i träningen när man har så många andra bollar i luften, men nu har vi alla viktiga funktioner på plats för att smidigt kunna arrangera stora evenemang och efter Spin & Win hoppas vi själva få tid att rida lite mer, säger Mats.

Den 30 maj - 2 juni har det nämligen blivit dags för ranchens egna stortävling, Hälldala Spin & Win.

– Tävlingen börjar redan på onsdagkvällen med ”paid warm up”.

Totalt kommer tävlingshelgen att bjuda på ett hundratal starter. På torsdagkvällen underhåller Loop & Lil, ett countryband från Ystad.

– Westerntävlingarna skiljer sig från de traditionella ridsportävlingarna när det kommer till gemenskapen. När westernryttarna tävlat klart sätter de sig i regel på läktarna för att tjoande heja på sina medtävlare och på kvällen samlas alla för att umgås, berättar Inger som själv kommer att befinna sig i köket hela helgen.

– Serveringen är viktig! Det drar igång redan på morgonen med amerikansk frukost, varje dag erbjuder vi sedan olika lunch- och kvällsmenyer och under hela dagen finns det förstås hamburgare och annat att köpa.

Allmänheten hälsas varmt välkomna som publik under helgens tävling. Det kommer även ges möjlighet för nyfikna att besöka anläggningen under evenemanget Hästrundan som äger rum den 13-16 juni och till hösten väntar fler spännande tävlingar på Hälldala.

Reining

Reiningens ursprung kommer från arbetet med hästar och boskap på en ranch och blev sedemera en tävlingsgren i USA och är där erkänd som sport sedan 1949.

 

I en reiningtävling rids ett så kallat mönster, det vill säga olika manövrar i en viss bestämd ordning. Ett reiningmönster rids i galopp och innehåller exempelvis galoppombyten, spinn och sliding stop där hästen stannar från galopp och glider med bakbenen på underlaget.

 

Reining är en bedömningsport och domaren tittar på mjukhet, finess, attityd och snabbhet, detta premieras om det är väl utfört, det som höjer svårighetsgraden är den kontrollerade farten.

 

Källa: Svenska Ridsportförbundet

 

Visa mer...