Rivstart för Leaderprojekt

Österlen Artikeln publicerades
Andreas Thell är projektledare och ungdomscoach för La Source, ett ungdomsprojekt från Leader Sydöstra Skåne som pågår fram till september 2021.
Andreas Thell är projektledare och ungdomscoach för La Source, ett ungdomsprojekt från Leader Sydöstra Skåne som pågår fram till september 2021.

Under november öppnas möjligheten att söka pengar och stöd från Leader Sydöstra Skånes nya ungdomsprojekt La Source. En projektledare har anställts för att inspirera, stödja och dela ut projektbidrag till unga mellan 13-25 år som vill driva delprojekt och skapa aktiviteter för andra unga i regionen.

Styrelsen för den ideella föreningen Leader Sydöstra Skåne har beviljat ett ungdomsprojekt som pågår fram till september 2021. Andreas Thell har anställts som projektledare och ungdomscoach för La Source.

– Jag står redo att besöka skolor, föreningar, fritidsgårdar och andra mötesplatser för unga för att sätta igång projekttänket och väcka kreativiteten hos unga. Jag finns här för att leda ungdomarna hela vägen, från idé till slutförande, säger Andreas Thell. Min första uppgift blir att tillsätta en ungdomsstyrelse som ska bestå av åtta unga mellan 13-25 år från Simrishamns, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner.

Ungdomsstyrelsens uppdrag är att vara ambassadörer för La Source samt att vara med och fatta beslut kring vilka delprojekt som ska beviljas pengar. Ett liknande ungdomsprojekt fanns även i leaderområdets föregående programperiod 2006-2013. Projektet erbjuder en förenklad ansökningsprocess för att fånga upp ungas engagemang och vilja att vara med i det lokala utvecklingsarbetet och göra landsbygden till en attraktiv plats för unga.

– Fotokurs med fredstema, invigning av en skatepark, modern syjunta, hiphopkonsert med lokala artister och träning i agility för ponnyhästar är bara några exempel på delprojekt som genomfördes i den förra perioden. Unga tänker på ett helt annat sätt än oss vuxna och därför är det viktigt att uppmärksamma och stötta ungas initiativ. Vi erbjuder dem en möjlighet att själva få vara med och forma, utveckla och påverka sin vardag och fritid på landsbygden.