Rosfrälst växtkonstnär

Simrishamn Artikeln publicerades
I samband med föreningen Österlenrosors årliga Rosfest utses Årets rosdrottning. Kerstin Mannergren Ågren bor i Kivik och är en av årets kandidater som allmänheten kan rösta på.
Foto: Hannah Andersson
I samband med föreningen Österlenrosors årliga Rosfest utses Årets rosdrottning. Kerstin Mannergren Ågren bor i Kivik och är en av årets kandidater som allmänheten kan rösta på.

Årets Rosdrottning kröns lördagen den 29 juni i Bergengrenska trädgården i Simrishamn. Kerstin Mannergren Ågren är en av årets två kandidater till titeln.

Kerstin Mannergren Ågren bor i Kivik. Hennes vackra trädgård rymmer ett hundratal rosor och är som en tavla målad med blomstrande fägring.

Hur såddes fröet till ditt trädgårdsintresse?

– Min pappa var väldigt trädgårdsintresserad. När jag var i tonåren flyttade vi till ett nytt hus där jag fick hjälpa till med att anlägga trädgården. Det var nog där som det första fröet såddes.

Hur känns det att vara nominerad?

– Det känns ärofyllt! Jag har varit engagerad i Rosensällskapet i Skåne under många år och vet att evenemangen som rosensällskapen arrangerar inte bara är underhållande utan även folkbildande. Jag tycker att rosfesten är ett väldigt trevligt initiativ av föreningen Österlenrosor.

Vad skulle det betyda om du vann?

– Det skulle helt enkelt vara himla roligt!

Vad är det med rosor som fascinerar dig?

– Att det från de taggiga, tråkiga pinnarna, som ju rosen är på vintern, kan välla fram de mest fantastiska blommor.

Vilken är din favoritros?

– Min mormor hade en underbar rosa klätterros som jag inte kan vara utan. Den heter New Dawn och blommar med små, marsipanliknande rosor.

Vackraste rosenträdgården:

– Mina vackraste rosenträdgårdar är de plantskolor som, i en fin miljö och med ett stort sortiment, visar på allt man själv kan åstadkomma. Jag har fått många tips av Cedergrens plantskola på Råå, av Raskarums plantskola och av Tågarps. Else Olsens Roskraft får jag inte heller glömma.