Sankt Olofskock tävlar i Dessertmästarna

Insidan Artikeln publicerades
Dessertmästarna 2017 på Kanal 5 har säsongspremiär onsdagen den 23 augusti klockan 21.00. Malin Haak från Sankt Olof är en av deltagarna. 2 bilder
Foto:Privat
Dessertmästarna 2017 på Kanal 5 har säsongspremiär onsdagen den 23 augusti klockan 21.00. Malin Haak från Sankt Olof är en av deltagarna.

Snart visas det första avsnittet av säsongens Dessertmästarna 2017 på Kanal 5. En av årets tävlande är Malin Haak från Sant Olof, sambo med Martin Morand som vann Dessertmästarna 2015. Kanske blir det nu Malins tur att ta hem titeln! ÖM pratade med den framgångsrika kocken om tävlingsnerver, favoritsmaker och tv-världen.

Hur känns det att få tävla i Dessertmästarna?

– Spännande! Jag trodde aldrig jag skulle vara med i tv, jag har aldrig önskat mig den uppmärksamheten. Men jag är ju sån, att om det kommer en utmaning så backar jag inte. Tävlingsmänniskan i mig kommer fram.

Hur kom det sig att du fick en plats?

– Utifrån tips de fått in så kontaktade tävlingen mig på min födelsedag i januari, och bad mig komma på slutcasting i Stockholm. Sedan blev jag erbjuden platsen. Men det var inte lätt att tacka ja, samma dag som inspelningarna började skulle vi haft dop för vår son Cornelis. Det fick bokas om och det blev en stor karusell av det, haha!

Hur gick inspelningarna till?

– Vi startade i mars, och inspelningsperioden höll på mellan 2-8 dagar beroende på hur långt man gick. Det var väldigt intensivt, särskilt eftersom jag hade en tremånaders bebis som skulle ammas mellan varven. Det var roligt att få en inblick i tv-världen, samtidigt som man inser att det innebär mycket väntande med kameror som ska flyttas och så. Men när den riktiga tv-tiden startar, då är det två timmar på riktigt, utan avbrott. Det var det roligaste. Det är så klart också kul att träffa de andra deltagarna och få andra infallsvinklar i dessertmakeriet. Det blir en utmaning och lärdom samtidigt.

Din sambo Martin Morand vann Dessertmästarna 2015. Har du fått några tips från honom?

– Jag har velat köra mitt eget race, men eftersom jag och Martin träffades när vi tävlat i matlagning i fyra år tillsammans, har vi alltid fungerat som varandras bollplank. Martin var på plats på inspelningarna och tog hand om Cornelis, så det var lätt att få lite tips under tiden.

Du är rutinerad i matlagningstävlingar och har bland annat vunnit Culinary World Cup 2010. Hur är dina tävlingsnerver?

– Jag blev faktiskt jättenervös innan tävlingarna i Dessertmästarna. Jag blir så taggad att jag är rädd att det ska gå åt skogen. Men så fort jag sätter igång så försvinner det, och jag blir bara grymt fokuserad. I programmets intervjuer är jag sprallig och glad, men under tävling är jag fullt fokuserad på uppgiften. TV-teamet sa till mig att jag drog fram två helt olika sidor av mig själv.

Vilka är dina starta och svaga sidor?

– Starkaste är nog att jag är strukturerad och kan fokusera på uppgiften. Jag lyssnar noga och det är viktigt att göra i en tävling. En svag sida är att jag tvivlar på mig själv, jag tror inte jag kan. Jag tänker att jag inte kan leva på gamla meriter och det var länge sedan jag var i gamet.

Hur kommer det kännas att se sig själv på tv?

– Det ska bli roligt, men lite nervöst. Jag vet ju inte vad jag ska framställas som för typ, haha! Det här med att eventuellt bli igenkänd känns också lite konstigt, men så klart bara roligt.

Om Malin Haak

Ålder: 31

Bor: Sankt Olof

Uppvuxen: Tomelilla

Familj: sambon Martin Morand och barnen Madicken, 3, och Cornelis, 8 månader.

Gör: mammaledig och jobbar med Martin på Pastryinspiration.

Aktuell: tävlar i Kanal 5:s Dessertmästarna 2017

Tävlingshistorik: Vann ungdoms-VM inom militären i matlagning i London. Tävlade i OS Culinary Olympics 2008 och vann Culinary World Cup med laget Team Culinar år 2010.

Favoritdessert: har ingen favorit, jag tycker om att göra nya grejer. Men mina favoritsmaker är choklad, nötter, kola och salt.

Text: Louise Lind