Säsongspremiär på Christinehofs slott

Insidan Artikeln publicerades
Den 12 maj öppnar kulturföreningen Christinas Wänner Christinehofs slott för säsongen. Efter ett lyckat provår satsar föreningen långsiktigt på programverksamheten på slottet.
Foto:Pressbild
Den 12 maj öppnar kulturföreningen Christinas Wänner Christinehofs slott för säsongen. Efter ett lyckat provår satsar föreningen långsiktigt på programverksamheten på slottet.

Nya utställningar, berättarsalonger, guidade visningar, föreläsningar, körfestival och sist men inte minst; fruntimmersveckan som avrundas med Kristinadagen. Sommaren på Christinehofs slott bjuder på ett spännande och varierat program. Den 12 maj är det säsongspremiär.

ÖM besöker Christinehofs slott när medlemmarna i kulturföreningen Christinas Wänner är i färd med att förbereda för utställningarna som kommer att visas på slottet i sommar. Sedan förra året hyr föreningen slottet av Högestad och Christinehof och driver programverksamhet där.

– Förra sommaren var ett provår som gick över förväntan, berättar Mia Gröndahl, ordförande i Christinas Wänner. Det kom en strid ström av besökare under hela säsongen. Nu har vi skrivit ett hyreskontrakt på tre år och kan planera mer långsiktigt.

Christinas spännande liv

På andra våningen kommer utställningen ”Christina Piper – en kvinnas makt och skaparkraft” att visas från den 19 maj. I utställningen visas Christina i hennes olika roller, som äldsta dotter till köpmännen Olof Hansson Törne och Margareta Andersén, som ung hustru, krigsänka och slutligen änka till greven och statsrådet Carl Piper.

– Utställningen kommer att visas i rummen där Christina Piper övernattade när hon besökte Alunbruket. Hon bodde aldrig här utan på Krageholm, berättar Mia.

Mia, Ida Asp och Lotta Hedström kommer att turas om att ge guidade visningar med utgångspunkt i utställningen. Liksom förra året kommer de även att ge berättarsalonger.

– I berättarsalongerna utgår vi från släktporträtten som pryder väggarna. Det är otroligt att det finns så många spännande öden i släktträdet, vi har hittat både en revolutionär, en kvinnomördare och en fransk spion, berättar Mia.

Hemligheter

– I år fortsätter vi också vår föreläsningsserie med ambition att sprida kunskap om 1700-talet, säger Mia.

Den 9 augusti föreläser My Hellsing, historiker och författare, om "Hertiginnan Charlotte och breven till Sophie Piper – med hittills icke-publicerade hemligheter”. Den 16 augusti pratar historikern Mia Skott om vikten att berätta och skriva kvinnors historia, från 1700-talet till dagens #metoo.

En annan favorit i repris är körfestivalen.

– Den blev otroligt uppskattad i fjor.

En nyhet för året äger rum den 19-20 juni.

– Christinehof är inte bara grevarna och grevinnornas, utan även ett väldigt folkkärt slott. I sommar bjuder vi in alla som vill dela med sig av sin historia om slottet.

Neta Norrmo dokumenterar med sin videokamera och resultatet kommer att visas nästa år i en ”folkets bio” i ett av rummen på slottet.

Blå och röd

Den 24 juni invigs en miniutställning på slottets tredje våning där en lägenhet inretts i 1800-tals stil. Utställningen bär namnet ”Våra kungliga invandrare” och visas med anledning av Bernadottarnas 200 år på den svenska tronen.

En knapp vecka senare, den 30 juni, invigs en annan utställning.

– Vi har bjudit in konstnärerna bakom graffitipålarna i parken att ställa ut målningar på temat blå och röd, i slottets festsal, berättar Mia.

Utställningen är ett samarbete mellan Christinas Wänner och Street Art Österlen och visas fram till den 30 september.

Fruntimmersveckan

En av säsongens höjdpunkter är självklart fruntimmersveckan som äger rum den 19-24 juli. Veckan bjuder på berättarsalonger.

– Jag kommer bland annat att berätta om Ebba Pipers spännande gästbok, säger Mia.

Men även teater. Föreställningen ”Jag är Magdalena – gömt men icke glömt”, om Christina Pipers barnbarnsbarn Magdalena Rudenschölds dramatiska liv ges av och med skådespelaren Erika Stensson.

Fruntimmersveckan avrundas med Kristinadagen som bjuder på ett späckat program som avslutas med samtal och debatt på temat ”#metoo - Vad händer sen?”. Under dagen delas också Christinapriset ut för andra året, för att hedra en kvinna som med kreativitet, entreprenörsanda och arbetsglädje har bidragit till att stärka och utveckla kulturen och/eller företagandet i sydöstra Skåne.

Det blir en spännande sommar på Christinehofs slott. Fullständigt program står att finna på kulturföreningen Christinas Wänners hemsida.

Text: Hannah Andersson