Satsning för unga på sommarlovet

Insidan Artikeln publicerades
Grafitti är en av många aktiviteter som anordnas för barn och unga under sommarlovet i Tomelilla.
Foto:Privat
Grafitti är en av många aktiviteter som anordnas för barn och unga under sommarlovet i Tomelilla.

Tomelilla kommun har beviljats statliga pengar för att kunna anordna sommarlovsaktiviteter för barn och unga. Hela sommaren pågår satsningen som erbjuder skoj inom många områden för lediga barn. ÖM fick detaljerna av samordnare Cornelia Berglund.

Berätta om sommarlovssatsningen!

– Tomelilla kommun har sökt och fått statligt bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor för att kunna genomföra den här satsningen på sommarlovsaktiviteter för barn. Bidraget kommer med vissa krav, aktiviteterna ska till exempel rikta sig mot barn och ungdomarna i åldrarna 6-15 år och de ska rikta sig lika mycket till flickor som till pojkar. Det ska inte heller krävas någon förkunskap för att kunna delta.

Var finns aktiviteterna?

– Det är många kommuner som har liknande aktiviteter för sommarlovslediga barn, och som har vissa programpunkter utanför kommunen. Men vi har valt att hålla aktiviteterna inom kommunen, då känner vi att vi når de barn i familjer som kanske inte har möjlighet att göra föranmälan. Här måste inte föräldrarna vara engagerade för att barnen ska kunna delta.

Hur är upplägget?

– Vi har ett helt program med gratis aktiviteter på www.tomelilla.se/sommar, där kan man se vad som finns. Det mesta är helt fritt från föranmälan, och det är bara att dyka upp på det man är sugen på. Vissa aktiviteter sker en gång och andra pågår upp till en vecka, men man kan själv välja hur ofta man vill komma dit.

Vad är syftet bakom satsningen?

– Vi vill helt enkelt att barn och ungdomar ska ha något att göra, och att de känner att vi satsar på dem. Det ska finnas sysselsättning även när man är ledig. Kommunen har även lagt in egna pengar så att det ska finnas någon aktivitet för barn under sex år och någon för ungdomar upp till 25 år. I år är första gången personal från flera avdelningar i kommunen samarbetar, bland annat fritidsgården Soffta och Kulturskolan, för att fånga in så många åldersgrupper som möjligt.

Berätta om någon spännande aktivitet!

– Den 22 juni inviger vi satsningen i Stadsparken, då finns det hoppborgar, ansiktsmålning och grillad korv. Man kan också prova på dans och Djembe-trumma. Dagen avslutas med att vi inviger den nya lekplatsen i Stadsparken.

– Jag tror också att graffitin kommer att locka många. Den aktiviteten pågår i fyra dagar, då får man prova på att göra ett eget verk. Dessutom har vi cirkusskola i Tomelilla och i byarna Smedstorp och Onslunda. Under sex hela veckor kommer dessutom personal att finnas i Stadsparken i Tomelilla varje dag med sådant som kubb, ritgrejer, bollar och mycket mer som alla kan låna, till exempel barnfamiljer. Då finns ingen åldersgräns.

Exempel på sommarlovsaktiviteter:

v. 25: slöjdklubben, djembe, grafitti

v. 26: MMG/Småsånger, brännboll, samarbetsövningar, keramikverkstad, gratis bad, bumperball, boomwhackers, parkour, film- Inte bara cosplay, cirkusskola.

v. 27: gratis bio (Dumma mej 3), skrivarverkstad, beachvolleyboll, fotboll/kubb/brännboll, filmverkstad, bordtennis, keramikverkstad, gratis bad, mountainbike, parkour,

v. 28: textiltryck, sjukamp, robotprogrammering, bordtennis, keramikverkstad, bumperball, textiltryck, parkour.

v. 29: knappverkstad, silent words, beachvolleyboll, sagoläsning på nypersiska, bollspel, var en del av sagan, bordtennis, kermaikverkstad, brännboll, gratis bad.

v. 30: djembe, gör ditt eget seriefanzine, multiball, bordtennis, mountainbike, grillning och bollek.

Fullständigt program finns på: www.tomelilla.se/sommar

Text: Louise Lind