Second hand på modet i vår

Insidan Artikeln publicerades
Med glimten i ögat visar Eila Wickman kläder från Kupan i mannekänguppvisningen på Scoutgården i Borrby.
Foto:Hannah Andersson
Med glimten i ögat visar Eila Wickman kläder från Kupan i mannekänguppvisningen på Scoutgården i Borrby.

Gunilla Södervall är först ut på catwalken och river ner rungande applåder från publiken för sin outfit där vartenda plagg säljs för det blygsamma priset fem kronor. Tillsammans med Anki Råberg, Ann-Margret Olsson och Eila Wickman bjuder hon drop-in-caféets besökare i Borrby på uppskattad eftermiddagsunderhållning när de visar olika outfits med kläder från second hand-butiken Kupan.

Drop-in-caféet i Borrby är inne på sitt sjunde år.

– Drop-in-caféet drivs av Bergengrenska och Svenska kyrkan tillsammans med Röda Korset i Borrby, berättar Gunilla Södervall. Second hand-butiken Kupan ligger i Simrishamn och drivs av Röda Korset-kretsarna i Simrishamn och Borrby. Vi har hört att många tycker att det är krångligt att ta sig från Borrby till Simrishamn och Kupan, därför tar vi Kupan till Borrby idag, säger Gunilla med ett stort leende och visar bort mot klädställningar fulla med kläder i alla de färger och snitt. Allt vi har med oss är till försäljning till vanliga Kupan-priser.

Christina Lindström är insamlingsansvarig för Röda Korsets Simrishamnskrets. Hon berättar att kassan från dagens försäljning kommer de svältande i Afrika till förmån.

– Den här veckan går dagskassorna specifikt till svältkatastrofen vid Afrikas horn.

Hon berättar att försäljningen av second hand-kläder ökat sedan Kupan flyttade till nya, större lokaler för två år sedan.

– Omsättningen har ökat vilket är glädjande. Det ligger ett stort arbete med att gå igenom kläderna innan de hamnar på hängarna i butiken och allt arbete sker helt ideellt. Givmildheten av kläder är stor och det tackar vi för, men vi har ständig brist på herrskor. Herrarna måste gå med sina skor tills de är helt uppslitna, skrattar Christina.

Text och bild: Hannah Andersson

Fakta

Anhörigcafé

Drop-in-caféerna finns på flera platser i kommunen. Drop-in-caféet i Borrby är inne på sitt sjunde år och bjuder in åtta gånger per termin. Alla är välkomna och det brukar bjudas någon form av underhållning till fikat, där det serveras kaffe/te och kaka till självkostnadspris.

Fakta

Kupan

Röda Korsets second hand-butik "Kupan" ligger på adressen Storgatan 31-Rörbecksgatan 1 i Simrishamn. Öppet: tisdagar och torsdagar klockan 12-16, samt lördagar klockan 11-14.

Den 23 april klockan 15.00 ger Kupan en mannekänguppvisning på Seglarpaviljongen i Simrishamn. Det går bra att föranmäla hos Kupan.