Seglarvecka med radiostyrda båtar

Simrishamn Artikeln publicerades
I samband med årsmötet erhöll Ola Rydell Herbert Möllerströms ärespokal av Segelsällskapets ordförande Lars-Gustav Dahl.
I samband med årsmötet erhöll Ola Rydell Herbert Möllerströms ärespokal av Segelsällskapets ordförande Lars-Gustav Dahl.

Programmet för Seglarveckan den 22-27 juli börjar bli klart och i år lockar man med publikvänliga tävlingar för radiostyrda segelbåtar, Hanöregattan för kölbåtar, den klassiska havskappseglingen Bornholm runt och inte minst underhållning med dans.

Nu laddar man om i Simrishamns Segelsällskap efter förra sommarens stora arrangemang Sail Österlen, Sparbanken syd race med Svenskt Mästerskap och Guldpokalen för nordisk folkbåt.

– Arrangemanget blev mycket uppskattat och vi fick mycket beröm av seglarna, deras anhöriga och övriga besökare, säger Lars-Gustav Dahl, klubbens ordförande, som tillsammans med 30-talet funktionärer från Sydsverige tog emot kappseglare från Sverige, Danmark, Tyskland, Finland, Estland och England.

– Vi har normalt en årsbudget på närmare en halv miljon kronor, men vår internationella satsning Sail Österlen medförde att klubben och sponsorerna anslog över en miljon extra till projektet, förklarar Dahl, som kan glädja sig åt ett överskott.

Dessa pengar behövs när klubben ska köpa nya skolbåtar för att stimulera barn och ungdomar på Österlen att lära sig segla.

Enligt Andreas Eldh-Emilsson i ungdomssektionen kostar en RS Quest etthundratusen kronor, men klubben kommer att söka bidrag hos Svenska seglarförbundet och Båtunionen samt lokala sponsorer. RS Quest är en modern segeljolle med plats för instruktör och två eller tre elever.

– Vi har redan några optimistjollar och 606:or, men dessa behöver rustas upp inför kommande seglarskolor, berättar Andreas.

Klubben, med närmare 300 medlemmar, har ett späckat program. I augusti ordnas ett par grillkvällar, bland annat tillsammans med seglare från Bornholm. Sillens dag blir den 31 augusti. Under hösten ordnas också tre torsdagsträffar, ett informationsmöte och en höstfest.

I samband med årsmötet gick Herbert Möllerströms ärespokal till Ola Rydell, som under förra sommarens Seglarvecka var en aktiv alltiallo i klubbhuset.

– Jag har aldrig seglat, men för mig blev det en inspirerande sommar. Det var viktigt för mig att träffa mycket folk, eftersom min fru avled hastigt den 11 juni, berättar Ola Rydell.

Han och hustrun Eva har sponsrat klubben i minst tio år, när de drev en begravningsbyrå på Österlen. Nu ska Ola Rydell som pensionär vårda den vandringspokal som sedan 1975 delats ut till Herbert Möllerströms minne.

På årsmötet omvaldes ordföranden Lars-Gustav Dahl och styrelseledamoten Johan Jönsson. Avgående ledamöterna Eva och David Tufvesson, mor och son, avtackades och i deras ställe valdes Jan Pedersen och Charlie Stenkilsson.