Seniorpromenad i ­­fyrbent sällskap i Sandskogen

Ystad Artikeln publicerades
Sally är en 11 månader gammal shetland sheepdog. Tillsammans med matte Astrid Olsson tog hon täten för promenadgänget.
Foto: Hannah Andersson
Sally är en 11 månader gammal shetland sheepdog. Tillsammans med matte Astrid Olsson tog hon täten för promenadgänget.

Idén är enkel. Först skogspromenad och sedan en stunds trevlig samvaro över en kopp kaffe i klubbstugan. Förra måndagen var det premiär för Ystads brukshundklubbs satsning på seniorpromenader.

Vem som njuter mest av promenaden i Sandskogens lummiga grönska, de fjorton hundarna eller deras hussar och mattar är svårt att avgöra. Alla som deltar i premiärpromenaden ser ut att stortrivas.

I mitten av ledet lufsar berner sennenhunden Tilde. I andra änden av kopplet finns matte Birgitta Prahl.

– Jag tycker att det här är ett jättetrevligt initiativ, säger Birgitta. Tilde behöver social träning och det är ju viktigt för hälsan att vara ute och röra på sig. Med hund blir det så mycket lättare att komma ut.

Promenadsugna seniorer, både med och utan hund, hälsas välkomna till Ystads brukshundklubb på måndagsförmiddagarna i sommar.

– Alla är likna välkomna, såväl hundägare som personer som kanske har haft eller planerar att skaffa, hund. Promenaderna riktar sig till seniorer, men vi har inte definierat någon ålder, berättar Börje Nilsson, som tillsammans med Lasse Cebrenius och Ebbe Rasberg leder dagens promenad.

Klubben har fått bidrag från Färs & Frosta Sparbanksstiftelse, genom Sparbanken Skåne, för att kunna genomföra aktiviteten.

Foto: Hannah Andersson

Promenaderna kommer, i alla fall till en början, att utgå från brukshundsklubbens klubbstuga, som är belägen i östra delen av Sandskogen.

– Startiden för promenaderna är satt till 9.30 så att den som inte har tillgång till bil ska kunna ta buss 570 från Ystad till hållplats Gamleån och sedan traska bort till klubben, förklarar Börje.

Vart promenaderna sedan ska gå, och hur långa de ska vara, kommer att bestämmas utifrån gruppens önskemål.

– Promenaderna kommer att anpassas efter deltagarnas önskan och förmåga. Det kanske blir så att vi delar gruppen i ett gäng som tar en längre promenad och en grupp som går en kortare runda. Efter några veckor är planen att göra en utvärdering, för att kunna planera för fortsatta promenadtillfällen under senare delen av sommaren och i höst.

Efter en halvtimmes vandring på Sandskogens slingrande stigar är premiärpromenaden avklarad och gruppen är tillbaka vid brukshundklubben igen. Men än är det inte dags att säga hej då. I klubbstugan väntar fika.

– Den sociala stunden efteråt är lika viktig som promenaden. Vi samlas i klubbstugan för att dricka en kopp kaffe och prata hund.

Till några av tillfällena kommer externa föreläsare att bjudas in att prata kring olika teman.

– Vilka ämnen och föreläsare det blir kommer att styras av deltagarnas önskemål, avslutar Börje.