"Simrishamn är en mjuk och levande stad"

Insidan Artikeln publicerades
"Simrishamn har två hjärtan, hamnen och torget, och dessa behöver knytas ihop", säger centrumutvecklaren Tin Josefsdotter 5 bilder
Foto:Janni rix
"Simrishamn har två hjärtan, hamnen och torget, och dessa behöver knytas ihop", säger centrumutvecklaren Tin Josefsdotter

Tin Josefsdotter heter Simrishamns nya centrumutvecklare.

För Österlenmagasinet berättar hon om stadens styrkor och svagheter – och vad som krävs för att Simrishamn ska kunna ta hem titeln som årets stadskärna 2019.

Tin Josefsdotter började i eventvärlden med egen firma innan hon så småningom gled över till att börja arbeta med stadsprojekt.

Hon har nu nästan tio års erfarenhet av centrumutveckling och från cv:t kan nämnas arbetet med att göra Kristianstad till årets stadskärna 2014 och att hon nominerades till årets centrumutvecklare 2016.

Den första tjänsten som centrumutvecklare var i hemkommunen Hässleholm – men nu är det Simrishamn som står på tur. Sedan en dryg månad är Tin Josefsdotter anställd av kommunen, med målet att Simrishamn ska bli årets stadskärna 2019.

– Det är viktigt att nämna att det inte är en person som kan göra hela jobbet. Man måste samverka och alla måste jobba mot samma mål, det är det som är största utmaningen så här i början, säger Tin Josefsdotter.

Årets stadskärna utses av branschorganisationen Svenska Stadskärnor och för att få utmärkelsen krävs först och främst att staden har en kvalitetsmärkning.

– Det innebär att aktörerna i staden visar att de är beredda att satsa på långsiktig samverkan, förklarar Tin Josefsdotter. För att sedan ansöka om Årets stadskärna måste man också kunna visa på utveckling i form av mätbara insatser i stadskärnan.

Hon tar den ombyggda Tullhusstranden som ett exempel på sådana insatser, liksom stadens traditionella och nytillkomna evenemang.

Men konkurrensen om utmärkelsen är hård och det är många städer som jobbar på att vässa sig.

– Man måste titta på de unika egenskaperna på platsen och lyfta styrkorna, säger Tin Josefsdotter, som tycker att Simrishamn redan har många fördelar:

– Här är mycket som har gjorts. Vi har en handelsutredning som kommer ligga till grund för arbetet men måste också lyssna på folk i stan för att få en bild av vad som behövs.

Bland Simrishamns styrkor nämner hon också de engagerade människorna, varumärket Österlen och platsens långa historia.

– Hela staden andas historia, med gamla stan och de pittoreska husen. Jag tycker också att utbudet och mixen av butiker är unikt och så är det ju oslagbart att ha så nära till havet.

Tin Josefsdotter beskriver Simrishamn som en mjuk och levande stad.

– Här finns plats för olika sorters människor, det finns kontraster precis som det uttrycks i kommunens vision. Det blir också mjukt när naturen präglar platsen så pass mycket som den gör.

Samtidigt finns det förstås också en del som kan förbättras.

– Vi behöver använda vattnet mer och även konsten och kulturen kan lyftas ytterligare. Sen tycker jag att stan kan ge ett lite rörigt intryck, med ganska mycket bilar. Man behöver förstärka olika platser genom att tydliggöra dem och knyta samman dem i stråk, säger Tin Josefsdotter.

Så vad skulle det betyda för Simrishamn att få utmärkelsen årets stadskärna?

– Mycket! Det är ett kvitto på att man jobbar åt rätt håll. Det skapar en otrolig vi-känsla och stolthet och så är det så klart bra marknadsföring.

Text: Mattias Lundvall

Bild: Janni Rix

Tin listar

Simrishamns plus och minus

+ Den gamla stadskärnan

+ Havet

+ Människorna vill något

+ Mixen i utbudet, konsten och kulturen

- Det behövs bättre mötesplatser för unga och seniorer

- Trafiken i centrum

- Säsongen behöver förlängas, även om det inte är så illa som folk säger

- Skyltningen i och in till stan behöver förbättras

Visa mer...