Sitthisak tog steget från pennan till nålen

Insidan Artikeln publicerades
Att tatuera är ett gediget hantverk. Olika hudtyper kräver olika handlag. Sitthisak Saleeruang har många års erfarenhet och vet hur han ska ta sig an sin uppgift. Här är han i full gång med att skapa en skog på en kunds arm.
Foto:Johan Bentzel
Att tatuera är ett gediget hantverk. Olika hudtyper kräver olika handlag. Sitthisak Saleeruang har många års erfarenhet och vet hur han ska ta sig an sin uppgift. Här är han i full gång med att skapa en skog på en kunds arm.

Att överföra det konstnärliga handlaget från duken till huden visade sig vara betydligt roligare än Sitthisak Saleeruang hade trott. Efter många år som hobbytatuerare slog han i november upp dörren till sin professionella tatueringsstudio utanför Järrestad.

Sitthisak Saleeruangs konstnärliga sida visade sig redan under barndomen i Thailand och i vuxen ålder har han varit verksam både som konstnär och formgivare.

Men att han en dag skulle överföra sina kunskaper från pennan och penseln till nålen hade aldrig föresvävat honom förrän en vän oväntat bad honom att tatuera henne. Det var för 15 år sedan, när Sitthisak Saleeruang bodde i Holland. Först var han mycket motvillig, men vännen övertalade honom.

– Jag hade ju varken maskiner eller bläck, men det fixade hon. Första gången var jag riktigt nervös och skakade mycket, men det var jättekul. Så efteråt köpte jag egen utrustning och fortsatte tatuera.

Länge var det bara en hobby. Släkt och vänner och till slut också vänners vänner stod på kö för att låta sig tatueras. Men när vännerna till vännernas vänner började höra av sig var det tydligt att det var dags att göra en riktig verksamhet av det.

Det tog tre månader, men nu är ett före detta förråd intill Sitthisak Saleeruangs bostad utanför Järrestad ombyggt till en tatueringsstudio, Sitthi Tattoo, som blev klar och godkänd den 20 november. Det doftar fortfarande nytt och väggarna pryds av Sitthisak Saleeruangs egna färgsprakande konstverk.

Kunderna har hittat hit snabbt. Hans renommé är mycket gott efter alla år som uppskattad hobbytatuerare. De flesta har en ganska klar idé vad de är ute efter, vanligast är faktiskt rena texter, men det händer att Sitthisak Saleeruang blir ombedd att komma med förslag.

– Jag frågar alltid vad de gillar, om det till exempel är blommor eller djur, för då blir det lättare att veta vad jag ska göra.

Han säger sig inte ha någon särskild stil eller inriktning, utan följer framför allt kundernas önskemål, men han har en förkärlek för större tatueringar med skuggning.

En del kunder har gamla tatueringar som de inte är nöjda med och ber Sitthisak Saleeruang att antingen täcka över dem med något annat, så kallad ”cover up”, eller förbättra dem. Det är ingen lätt uppgift, men han gör sitt bästa.

Han vill inte att folk ska tro att andras verk är hans, framför allt om de inte är bra. Därför händer det att han bättrar på befintliga tatueringar som ska vävas samman med hans. Det kunderna bär på huden blir ju hans skyltfönster. Då är det viktigt att vara noga med kvaliteten.

Oftast räcker det med en sittning. Men det kan vara ganska påfrestande att sitta många timmar med en nål mot huden, så vid större tatueringar kan arbetet behöva delas upp. Det beror på hur tålig kunden är.

Själv har Sitthisak Saleeruang inga problem med att sitta timme efter timme och skapa, om det så är i en ateljé eller en tatueringsstudio.

– När jag väl kommer i gång vill jag inte sluta.