Sjätteklassare får smaka på rockscenen

Insidan Artikeln publicerades
Än så länge är bandet namnlöst och kallas bara ”grupp två”. Men när sjätteklassarna från Kivik i slutet av maj ställer sig på scen i Simrishamn inför syskon och föräldrar kommer Rufus Björkman, Maja Bendtsen, André Blohmé, Elma Nilsson, Frida Hansson och Wilma Lindvall att ha kommit på ett namn till sitt band.
Foto:Johan Bentzel
Än så länge är bandet namnlöst och kallas bara ”grupp två”. Men när sjätteklassarna från Kivik i slutet av maj ställer sig på scen i Simrishamn inför syskon och föräldrar kommer Rufus Björkman, Maja Bendtsen, André Blohmé, Elma Nilsson, Frida Hansson och Wilma Lindvall att ha kommit på ett namn till sitt band.

Musiken har en framträdande roll på skolorna i Kivik och Gärsnäs. Just nu har Skolområde Nord flera spännande projekt på gång, allt från rock- och körkonserter till digitalt musikskapande.

Tonerna av Bryan Adams klassiker ”Summer of 69” fyller musiksalen på Piratenskolan i Kivik. Det är inte helt lätt att få rätt på ensemblespelet. De sex sjätteklassarna bakom instrumenten stannar och tar om flera gånger, men blir stärkta av de många glada tillropen från musikläraren Martin Laps.

Hela tiden blir det lite bättre och om ett par månader, när det är dags för dem att ställa sig på scen på Bénka Dí i Simrishamn under arrangemanget ”Nord Rocks”, kommer låten att sitta perfekt. Det är Martin Laps säker på. Han har varit med om processen förut med andra elever.

– Just nu är vi i ett skede då det börjar låta bra. Det brukar falla på plats under den sista veckan, säger han.

Bandprojektet omfattar alla sjätteklassare i Skolområde Nord i Simrishamns kommun, det vill säga Kivik och Gärsnäs, och är kulmen på flera års musikundervisning, då eleverna har fått bekanta sig med olika instrument.

I de olika konstellationerna finns det såväl gitarrister och keyboardister som trummisar och basister – och sångare, inte att förglömma. Det är minst sagt imponerande.

– Jag skulle kunna säga till dem att byta instrument och inom fem minuter skulle det låta likadant. Det är ganska häftigt, säger Martin Laps.

Musiken är viktig inom Skolområde Nord. Martin Laps bygger sin undervisning på en nära samverkan med övriga ämnesområden. I en analys av en låttext går det exempelvis att få in allt från svenska och engelska till samhällskunskap.

Det gör musiken till ett stöd i elevernas generella kunskapsinhämtning, förklarar Martin Laps.

– Bandprojektet är kärnan i musikundervisningen. Eleverna ska få en chans att breda ut sina vingar. Det handlar om att låta dem lyckas och bygga upp självkänslan.

Elma Nilsson, som är sångerska i gruppen som har tagit sig an ”Summer of 69”, brukar uppträda på avslutningar men har fram tills nu inte ingått i något band.

– Det är kul men nervöst, konstaterar hon och får medhåll av bandkamraterna.

Utöver bandprojektet har Skolområde Nord två andra större musikprojekt på gång. Dels ”Marching for love” i samarbete med organisationen Star for Life och gruppen Triple & Touch, dels remixtävlingen ”Happy Nation” i samarbete med Make Music Matter vid Linnéuniversitetet och 90-talsfenomenet Ace of Base.

”Marching for love” handlar om att sjunga i kör med hundratals elever från andra skolor. Förra året hölls konserten i Ystad. I år blir det i Trelleborg.

”Happy Nation” går ut på att skapa remixer av de största Ace of Base-hitsen. Det är i grunden en tävling, men Martin Laps ser det främst som ett sätt att vidga elevernas musikaliska vyer.

– Jag har låtit mellanstadieeleverna använda och remixa materialet för att de ska se hur man kan använda digitala verktyg i musiken. Sedan är det upp till dem själva om de vill skicka in sina bidrag. Några har gjort det, andra inte.