Sjukhuset i Simrishamn firar 150 år

Simrishamn Artikeln publicerades
Rolf Göran ”Mysak” Engdahl, enhetschef på Praktikertjänst och Ann Thorstensson, medicinsk sekreterare på Capio Vårdcentral hälsar alla välkomna till lördagens öppet hus på Sjukhuset. Fotografiet som man nyligen hittade i gömmorna visar hur sjukhusområdet såg ut 1958.
Foto: Fredrik Ekblad
Rolf Göran ”Mysak” Engdahl, enhetschef på Praktikertjänst och Ann Thorstensson, medicinsk sekreterare på Capio Vårdcentral hälsar alla välkomna till lördagens öppet hus på Sjukhuset. Fotografiet som man nyligen hittade i gömmorna visar hur sjukhusområdet såg ut 1958.

Praktikertjänst och Capio Vårdcentral, de två entreprenörerna på Sjukhuset i Simrishamn, bjuder på lördag in till öppet hus med anledning av Sjukhusets 150-årsjubileum. På programmet står bland annat rundvandring, mingel, musikunderhållning, filmvisning och såklart fika med jubileumsbakelse.

Det är Ann Thorstensson, medicinsk sekreterare på Capio Vårdcentral som har tagit initiativet till jubileet och hon engagerade tidigt Rolf Göran ”Mysak” Engdahl, enhetschef på Praktikertjänst, i planerna.

– Vi var båda med när Sjukhuset firade 125-årsjubileum 1993 och det var en trevlig tillställning. För lite drygt ett år sedan började jag fundera på om det inte närmade sig 150-årsjubileum och det gjorde det ju, säger Ann Thorstensson och skrattar.

– Det är lätt att sånt här glöms bort, när det inte finns en sammanhållande organisation.

Ann Thorstensson har varit trogen sin arbetsplats i 44 år och är den med längst anställningstid på Sjukhuset. Rolf Göran Engdahl ligger inte långt efter med sina 40 år nästa år.

Båda har sett Sjukhuset genomgå stora förändringar under årens lopp. I synnerhet de senaste 10-15 åren.

– Olika aktörer har kommit och gått. Den stora skillnaden är att vi var så många fler anställda tidigare. Idag har Praktikertjänst 120 anställda och Capio Vårdcentral runt 35, säger Rolf Göran Engdahl.

– Det är ett litet sjukhus, men vi har bred kompetens. Och väldigt nöjda patienter, tillägger Ann Thorstensson.

Båda är övertygade om att Sjukhuset behövs och fyller en viktig funktion i Simrishamn.

– Vi har en äldre befolkning och de ska kunna få sin vård här och inte behöva åka långt, säger Ann Thorstensson.

Sjukhusets 150-årsjubileum firas på lördag med öppet hus klockan 10-14. Röda korsets värdar kommer att vara på plats och visa runt och sjukhusköket har dagen till ära gjort 500 jubileumsbakelser.

– Under dagen kommer vi även berätta om våra verksamheter, bjuda på olika föreläsningar, ha filmvisning, tipsrunda och mycket annat, säger Ann Thorstensson.

– Det blir också ett tillfälle att träffa tidigare kollegor och anställda. Jag tror och hoppas att många före detta medarbetare kommer dyka upp, säger Rolf Göran Engdahl.

Fakta

Simrishamns första lasarett uppfördes 1868 och låg då på Strandbadsvägen. 1958 flyttade det till nuvarande sjukhuset.

När sjukhuset var hotat av nedläggning 1997 protesterade hundratals Simrishamnsbor. Lördagen den 5 april 1997 ägde ”Det stora dånet” rum på Stortorget, en aktion som inte ens döva politiker kunde undkomma. Folk förde väsen med visselpipor, jakthorn, mistlurar och mässingshorn. Även kyrkklockorna, trålare och tyfonen i hamnen stämde in. Det stora Dånet gav även eko på riksplanet.

Den 23 oktober 1998 sammanträder Region Skånes styrelse och beslutar att Simrishamns sjukhus snarast ska privatiseras.

Sommaren 2000 blir det klart att Praktikertjänst får ett femårskontrakt på Sjukhuset i Simrishamn. Bolaget Närsjukvården Österlen bildas och startar driften i november.