Skojätte 70-årsjubilerar

Tomelilla Artikeln publicerades
Angelica Lindskog och Per Lindskog bjuder in kunderna att fira jubileumsveckan på Gustav Olssons skor tillsammans med dem. Butiken är öppen hela veckan, på söndag klockan 15-18, med erbjudanden och tävling.
Foto: Hannah Andersson
Angelica Lindskog och Per Lindskog bjuder in kunderna att fira jubileumsveckan på Gustav Olssons skor tillsammans med dem. Butiken är öppen hela veckan, på söndag klockan 15-18, med erbjudanden och tävling.

För 70 år sedan välkomnade skomakare Gustav Olsson sina första kunder till den nyöppnade butiken på Norregatan i Tomelilla. Det firas med jubileumsvecka på Gustav Olssons skor.

Angelica Lindskog driver Gustav Olssons skor i Tomelilla tillsammans med sin man Per Lindskog, liksom hennes föräldrar Kent-Inge och Ulla-Maj gjorde, och Gustav och Hilda före dem.

– Farfar, Gustav Olsson, startade egentligen skomakeri redan 1939, men skobutiken öppnade han först 1949, för 70 år sedan, berättar Angelica.

Första butiken låg på adressen Norregatan 16.

– Gustav och Hilda bodde på husets ovanvåning och hade butik på nedervåningen.

1982 tog Angelicas far Kent-Inge över och 1987 gick flytten från Norregatan 16 till Norregatan 6 och nuvarande lokalen. 2014 tog Angelica och Per över verksamheten.

Angelica är uppvuxen bland skohyllorna.

– Jag var alltid med. Lekte i butiken och följde med på alla inköp.

Men det var inte givet att hon skulle ta över företaget.

– Det var långt ifrån självklart att jag skulle jobba med skor. Jag utbildade mig först och arbetade som lärare. Men sedan lockade skorna mig tillbaka och det känns fortfarande väldigt rätt, säger Angelica.

Det är med stolthet och glädje som Angelica och Per firar butikens 70-årsjubileum.

– Det känns fantastiskt roligt! Butiken har förändrats mycket genom åren. Idag går allting väldigt snabbt, både vad gäller köpmönster och trender. Det kräver att vi är i ständig utveckling men det är samtidigt en kul utmaning, säger Angelica.

Hur ser ni på framtiden?

– Positivt! Jag tror att små butiker som kan sin sak kommer att stå starka i framtiden, säger Per.

Jubileumsveckan firas med erbjudanden och tävling, med chans att vinna presentkort, i butiken.