Skolelever med på luciatåget

Simrishamn Artikeln publicerades
Julie Berg, Lina Pyk, Asta Beranek, Lhamo Cabrera, Sverre Häggström och Sofia Pyk är sex av tolv elever från årskurs nio på Sophiaskolan som kommer att sprida ljus i decembermörkret med sitt luciatåg.
Foto: Hannah Andersson
Julie Berg, Lina Pyk, Asta Beranek, Lhamo Cabrera, Sverre Häggström och Sofia Pyk är sex av tolv elever från årskurs nio på Sophiaskolan som kommer att sprida ljus i decembermörkret med sitt luciatåg.

I år blir det elever från årskurs nio på Sophiaskolan i Rörum som säkrar luciatraditionen och drar på sig lussesärkarna för att sprida ljus och sångglädje i Simrishamn med omnejd.

Det är med stor entusiasm som eleverna berättar om planerna för luciatåget. Klassen fick frågan från Lions Club Simrishamn, som håller i trådarna för luciafirandet, för några veckor sedan. Efter en omröstning stod det klart att mer än halva klassen ville vara med på tåget.

– Det känns kul att göra något tillsammans, säger Lina Pyk. Många i klassen är väldigt musikintresserade, berättar Sofia Pyk. Att gå lucia är ett fint tillfälle att sprida glädje och dessutom blir det ett roligt sätt för oss att tjäna pengar till vår klassresa, konstaterar Asta Beranek.

Eleverna har själva fått vara med och bestämma vilka låtar de ska sjunga.

– Vi har valt klassiska jullåtar som Natten går tunga fjät och Staffansvisan, berättar Julie Berg. Dessutom kommer vi att ackompanjera sången med lite olika instrument, som ukulele, fiol och flöjt.

– Eleverna i årskurs nio är väldigt duktiga på att både spela och sjunga, bekräftar deras musiklärare Fredrik Berg som kommer att öva med klassen på musiklektionerna.

Totalt kommer luciatåget att bjuda på 26 framträdanden, varav allmänheten är välkomna till sex, vilka ser du i faktarutan här intill.

– Vi kommer att variera repertoaren lite så vi inte tröttnar på sångerna, berättar Sverre Häggström.

Ansvaret att gå längst fram i tåget som Lucia kommer att delas.

– De som vill vara Lucia har fått anmäla intresse och kommer att skiftas om, förklarar Asta.

När ÖM besöker klassen har de bara hunnit öva ett fåtal gånger.

– Men jag är säker på att de kommer att göra ett jättebra jobb, de som kommer för att lyssna på årets luciatåg kommer att få en fantastisk upplevelse, avslutar klasslärare Therese Uddenfeldt.

 

Fakta

Här kan du se luciatåget

12 december

Klockan 9.45 på JHL i Tommarp

Klockan 11.30 på Sparbanken Syd i Simrishamn

Klockan 18.00 på Torget i Kivik.

13 december

Klockan 12.30 på Nordic Sea Winery i Simrishamn

Klockan 16.15 på Brunnshallen i Simrishamn

Klockan 18.00 i Simris kyrka

Klockan 19.30 Gamla Simrishamn på Skeppet Simrishamn.

 

Visa mer...