Smakfull satsning som växer

Simrishamn Artikeln publicerades

Lördagen den 6 oktober är det åter dags för Äppelskruttdagen i Simrishamn. Då vankas äppelkakstävling, musikunderhållning och den populära matmarknaden på torget, som i år har utökats efter fjolårets succé.

I år kan man få smakprov från närmare 16 matkreatörer. Det gemensamma temat är såklart äpple.
Foto: Mattias Lundvall
I år kan man få smakprov från närmare 16 matkreatörer. Det gemensamma temat är såklart äpple.
Mattältet på Stortorget är öppet klockan 12-15.
Foto: Mattias Lundvall
Mattältet på Stortorget är öppet klockan 12-15.
Vem gör godast äppelkaka? Under Äppelskruttdagen avgörs det.
Foto: Mattias Lundvall
Vem gör godast äppelkaka? Under Äppelskruttdagen avgörs det.

– I år har vi ännu fler utställare, närmare 16 stycken, som tillsammans erbjuder runt 5000 smakprover, säger Linus Persson på En gaffel kort på Maritim, som håller i arrangemanget.

Bland matkreatörerna finns lokala restauranger, kaféer, matkreatörer och små producenter. Alla samsas under ett drygt 20 meter långt och sex meter brett tält, sponsrat av Österlenkraft.

Smårätterna som serveras med start klockan 12 kommer ha någon form av anknytning till äpple. Såväl kött som fisk och vegetariskt finns representerat. Och det är fritt fram även om man är allergisk mot gluten och mjölkprotein. Vill man smaka rätterna köper man ett häfte med åtta kuponger för 100 kronor. När man lämnar in en kupong får man ett smakprov på cirka 40-50 gram.

– När häftet är slut så har man fått en fullgod lunch för hundra kronor och fått smaka olika kombinationer av äpple, kött och fisk från lokala restauranger. Det blev en succé i fjol och portionerna tog slut i ett nafs, så i år tar vi i lite extra, säger Linus.

Äppelkakstävlingen är också ett givet inslag under Äppelskruttdagen och hålls av Lions Club Simrishamn. Vem som helst kan lämna in ett bidrag som serveras till allmänheten tillsammans med kaffe. Den som fikar betalar valfri summa för kaffe och kaka och pengarna går till Lions Club Simrishamn.

Äppelskruttdagen såväl som äppelkakstävlingen skapades av Simrishamns Köpmannaförening av flera olika anledningar. Dels för att man ville förlänga säsongen på Österlen och därmed anordna någon sorts evenemang med temat äpple i äppeltider, men också för att hjälpa Trädgårdsföreningen Norra koloniområdet ekonomiskt. Föreningen hade nyligen fått ta över Henry Maynes konstnärsateljé på Norra koloniområdet och den behövde en upprustning. Pengarna samlades in genom en äppelkakstävling och så har det fortsatt.

Program

10-12: Äppelkakstävling. Tävlingsbidrag lämnas till Lions tält på Stortorget. Vinnaren får smycke från guldsmed Ola Lancing.

10.30-11.30: Simrishamns Musikkår spelar.

11.40: Helena Rimfors invigningstalar.

12-15: Getingarna spelar.

12-15: Provsmaka delikatesser från Österlens restauranger på Stortorget.

10-15: Öppet i butikerna.