Smedstorp får mountainbikeled

Insidan Artikeln publicerades
Elias Andersson, Edvin Svensson, Gael Joly, Herman Andersson, Alfred Illerhag, Per-Åke Edstrand, Signe Illerhag och Per Illerhag är alla engagerade i projektet att skapa en MTB-led i Smedstorp.
Foto:Janni rix
Elias Andersson, Edvin Svensson, Gael Joly, Herman Andersson, Alfred Illerhag, Per-Åke Edstrand, Signe Illerhag och Per Illerhag är alla engagerade i projektet att skapa en MTB-led i Smedstorp.

I höst möts Smedstorpsborna över generationerna i projektet att anlägga en mountainbikeled i skogspartiet norr om idrottsplatsen. Förhoppningen är att leden ska vara klar att börja cykla på innan nästa sommar.

Projektgruppen som ÖM möter i skogsbrynet norr om idrottsplatsen i Smedstorp är ivriga att få komma igång med arbetet. För ungefär en månad sedan hölls ett första informationsmöte om idén och uppslutningen var stor. Efter mötet bildades en interimsstyrelse av både ungdomar och vuxna. Lördagen den 11 november bjuder interimsstyrelsen in till föreningens första årsmöte och alla som är intresserade av att höra mer om, eller delta i projektet på något sätt, hälsas varmt välkomna. Tiden för mötet är klockan 17.00 och platsen klubbvillan på Smedstorps idrottsplats.

– Vi är redo att köra igång efter mötet och målet är att vi ska vara klara med leden innan nästa sommar, berättar Gael Joly som är initiativtagare till projektet och tidigt bestämde sig för att engagera byns ungdomar i idén.

– Jag tycker att det är viktigt att skapa förutsättningar för en meningsfull fritid för barn och ungdomar. Den här typen av aktivitet kan ske på deras egna villkor, när de vill, och lockar till rörelse, säger Gael. Om ungdomarna dessutom får vara med i planeringen från start tror jag både att de kommer att använda leden mer och vara mer rädda om den. Den här typen av projekt tenderar att bli mycket bättre om de startar på gräsrotsnivå.

Lekfulla stigar

Edvin Svensson, Herman Andersson och Elias Andersson är tre av ungdomarna som är engagerade i projektet. På frågan om vad tjusningen med att cykla mountainbike är svarar Herman:

– Det är utmanande och kul att cykla i skogen!

De ser alla tre fram emot att hugga i med arbetet. En första skiss av leden är redan klar och delar av stigen är uppmärkt med röda band i träden.

– Det har vi gjort för att kommunen ska veta var de ska ta bort riset som blev vid senaste gallringen, förklarar Gael.

Planen är att anlägga 4-6 kilometer mountainbikestigar i skogspartiet norr om idrottsplatsen.

– Det ska vara lekfulla stigar med lagom svårighetsgrad, anpassade för barn och ungdomar.

Del i större satsning

Projektet i Smedstorp är även del av ett större initiativ. Fredric Piper har jobbat med mountainbikeutveckling i Skåne i två år. Han har varit med i arbetet att starta upp insamlingsstiftelsen Skånsk MTB Utveckling och undersöker möjligheten att ge mountainbikecykling samma plats i det skånska landskapet som vandringen har med Skåneleden.

– I vintras fick jag ett leaderprojekt beviljat, med syfte att utveckla MTB-leder i sydöstra Skåne, berättar Fredric. Gael tog kontakt med mig för att berätta om sin idé om en led i Smedstorp och den passar bra in i projektet. Vi i stiftelsen kommer att vara huvudmän för leden, vi kommer att bidra med vår kunskap i arbetet och säkerställa tillsynen och skötseln i framtiden, i samarbete med föreningen. Förra veckan var jag ute och märkte upp leden tillsammans med de lokalt engagerade.

Hållbarhet genom kunskap

Tre från Smedstorpsprojektet har även gått stigbyggarkurs, med kursledare från International Mountainbike Association, som Fredric Piper har ordnat genom insamlingsstiftelsen.

– Det är en viktig del av vårt arbete, att sprida kunskapen om bra arbetsmetoder för att skapa hållbara leder, säger Fredric.

På lördag äger årsmötet rum och sedan drar arbetet igång och det finns redan planer på ännu ett projekt i byn som Gael hoppas att kommunen vill hjälpa till med.

– Det finns ett önskemål från ungdomarna om en pumptrackbana vid badet, säger Gael.

Text: Hannah Andersson

Bild: Janni Rix