Snart trampas det för barnens skull

Insidan Artikeln publicerades

Den 25 mars är det dags för årets upplaga av Spin of Hope. Då cyklas det i hela landet till förmån för Barncancerfonden. Ännu finns det spinningcyklar kvar att köpa för ändamålet i Simrishamn.

På Wellnez i Simrishamn finns det fortfarande möjlighet att delta i årets Spin of Hope, som anordnas där för tredje året. I skrivande stund har 11 av 18 cyklar sålts.

– Just nu är vi uppe i 21 000 kronor, och vi brukar fylla våra cyklar till slut. Det här året satsar vi på att komma upp i 25 000 kronor, och det ser ju bra ut än så länge, säger Titti Svensson, delägare i Wellnez.

Spin of Hope går i korthet ut på att ett lag köper en spinningcykel för en dag, där pengarna går oavkortat till Barncancerfonden. Cykeln ska hållas igång i tolv timmar; från sju på morgonen till sju på kvällen. På vissa anläggningar finns även drop in-cyklar, med möjlighet att som enskild köpa enskilda pass. Instruktörer leder passen hela dagen.

  – Man kan cykla i sin egen takt, eller också kan man välja att köra tuffare efter instruktörens pass. Det viktigaste är att man faktiskt gör det tycker jag, eftersom det är för välgörande ändamål, säger Titti.

  Evenemanget brukar bli lite av en folkfest, och bössor står utplacerade under dagen för den som vill skänka en extra slant. Finns det fortfarande lediga cyklar kvar den 25 mars, kommer de att användas som drop in-cyklar.

  – Är det någon gång man ska göra något för någon annans skull så är det här det bästa tillfället. Man får en massa ny energi på de 45 minuterna passet varar och samtidigt gör man en god sak för många som har det svårt.

  Friskis & Svettis sätter rekord

  På Friskis & Svettis Simrishamn har man slagit ett nytt rekord i årets Spin of Hope.

  – Vi registrerade 30 cyklar och de såldes direkt, så vi fick leta upp fyra till och även de bokades snabbt. Nu är vi 34 lag anmälda och det är det mesta vi haft någonsin, säger Gerd Månsson Sonne som håller i evenemanget tillsammans med Rickard Andersson.

  34 lag är anmälda till Friskis & Svettis i Simrishamn och den insamlade summan ligger på 70500 kronor i anmälningar och ytterligare 4225 kronor i gåvor. Målet är att komma upp i 100 000.

  – Det är fantastiskt roligt! Av ungefär 130 anläggningar i Sverige som anordnar Spin of Hope ligger vi i lilla Simrishamn på 14:e plats, helt otroligt!

  Man kan fortfarande jaga sponsorer till sin cykel och även skänka till Friskis & Svettis Simrishamn på Spin of Hopes hemsida. Det är åttonde året evenemanget anordnas på Friskis.

  – Vi har haft många lag som varit med varje år. Ordet sprider sig och det är verkligen inte svårt att få folk att ställa upp när det gäller välgörenhet, då vill många vara givmilda, säger Gerd.

  Under dagen kommer det att anordnas försäljning av fika som sponsrats av lokala producenter, där vinsten går oavkortat till Barncancerfonden.

  – Vi hoppas att vi åtminstone kommer upp till 80-85 000 kronor. I år flyttar vi in alla cyklarna i stora salen så att vi ska få bättre plats, och nästa år hoppas vi komma upp i fyrtio lag, avslutar Gerd.

  Om Spin of Hope

  Målet med Spin of Hope den 25 mars 2017 är att stödja och hjälpa cancerdrabbade barn och deras familjer genom att samla in pengar som kommer de drabbade tillgodo via Barncancerfondens lokala föreningar.

  Du behöver inte tillhöra eller bilda ett lag för att vara med, många anläggningar erbjuder även drop in- platser där man kan anmäla sig för en timme eller flera.

  Att medverka i Spin of Hope kostar 1 500 kronor per lag (alternativt 3 000 kronor för guldcykeln) och anmälan sker under respektive anläggning.

  Källa: www.barncancerfonden.se

  Text: Louise Lind