Sofia satsar på miljövänliga kosmetikprodukter

Tomelilla Artikeln publicerades
I sortimentet finns bland annat tvål i lösvikt. Produkterna innehåller inga färgämnen utan färgen kommer istället från växtriket, bland annat rödbeta och blåbär.
Foto: Fredrik Ekblad
I sortimentet finns bland annat tvål i lösvikt. Produkterna innehåller inga färgämnen utan färgen kommer istället från växtriket, bland annat rödbeta och blåbär.

Ekotrenden inom hudvårdsbranschen blir bara starkare och starkare. Fler och fler varumärken dyker upp varje år och de flesta vill gärna tala om att de är rena och naturliga, komna direkt från växtriket. Undersökningar visar emellertid att många produkter innehåller hälsoskadliga och irriterande ämnen. För Sofia Ingelström som driver Bodygallerian i Tomelilla är det en självklarhet att känna till de produkter hon använder och erbjuder sina kunder.

– Jag vill veta att produkterna inte påverkar huden negativt och att de innehåller naturliga ingredienser i så stor utsträckning som möjligt. Det var därför jag valde att bli generalimportör av Organique cosmetics, säger Sofia Ingelström.

Det polska kosmetikföretaget är pionjärer på området och har producerat naturliga, hälsosamma och miljövänliga produkter för kropps-, hår- och ansiktsvård i snart 20 år.

– Det unika med Organique är att det är 100 procent handgjorda produkter med noga utvalda ingredienser. Jag besökte fabriken i Wroclaw i september och såg hur de 150 anställda satt och blandade ingredienser för hand, hällde upp för hand och gjorde till exempel badbomber för hand för att slutligen även paketera alla produkter för hand. Det enda som var maskinellt var etiketteringen.

Sofia fick även träffa grundaren Thomasz Czarski, som hon uppfattade som en väldigt spirituell och genuin människa som lever precis som han lär.

– För honom är det självklart att ingredienserna i hans produkter ska vara så bra och naturliga som möjligt. De har bland annat en linje som är helt ekologisk och vegansk. Men han väljer inte ekologiskt om det finns ett bättre alternativ. När jag frågade hur han menade så sa han så här: ”Om du står i fruktdisken och ska välja ett bra äpple och du väljer mellan ett ekologiskt äpple som har fraktats väldigt långt eller ett icke ekologiskt äpple från en närproducerad odlare. Vilket väljer du?” Jag tycker det lät vettigt.

Organique cosmetics har vunnit flera utmärkelser genom årens lopp och 2014 fick man certifikat från International Viva Foundation för ett antal produkter. Som generalimportör av Organique cosmetics är det Bodygallerian som väljer var och vem som får sälja produkterna.

– Jag vill hitta mina smultronställen och handplocka de ställen som ska få erbjuda dessa unika produkter i butiker eller på sina spa, salonger och hotell runtom i Sverige. Vi har såklart även en del av sortimentet här på Bodygallerian, säger Sofia.

Bodygallerian i Tomelilla blev under hösten generalimportör av det polska kosmetikföretaget Organique cosmetics.
Foto: Fredrik Ekblad
Bodygallerian i Tomelilla blev under hösten generalimportör av det polska kosmetikföretaget Organique cosmetics.