Sömnadsutbildning vägen till ett bättre liv

Insidan Artikeln publicerades
Jenni Sandell och Aimée Lohrbauer har funnit varandra på både ett personligt och professionellt plan. Nu jobbar båda med ”In the Hands of Women”, en ideell organisation som Aimée Lohrbauer tog initiativ till 2016. Framför dem finns ett antal föremål skapade inom ramen för organisationens utbildning i Kenya. Jenni Sandells jacka är också därifrån.
Foto:privat
Jenni Sandell och Aimée Lohrbauer har funnit varandra på både ett personligt och professionellt plan. Nu jobbar båda med ”In the Hands of Women”, en ideell organisation som Aimée Lohrbauer tog initiativ till 2016. Framför dem finns ett antal föremål skapade inom ramen för organisationens utbildning i Kenya. Jenni Sandells jacka är också därifrån.

Efter 20 år som internationell modedesigner fattade Aimée Lohrbauer ett livsavgörande beslut – både för egen del och för hittills ett 70-tal kenyanska kvinnor, som hon har hjälpt att bokstavligen ta sina öden i sina egna händer.

Om kvinnor i fattiga områden får en utbildning och en egen försörjning gynnar det inte bara dem själva, utan hela samhället.

Det är grundpremissen för den ideella organisationen ”In the Hands of Women”, som driver utbildningar inom sömnad, mönsterkonstruktion, tillskärning, broderi och beadwork i syfte att ge kvinnor i Kenya en möjlighet till en bättre framtid.

Initiativtagaren Aimée Lohrbauer drog i gång verksamheten 2015 och grundade organisationen ett år senare tillsammans med tre andra svenska yrkeskvinnor, alla fullt inriktade på att utan krav på ersättning dela med sig av sin tid och sina erfarenheter för att hjälpa de kenyanska kvinnorna att stå på egna ben.

Efter två decennier som designer på olika modehus runt om i världen kände Aimée Lohrbauer att det var dags att dela med sig av sin kunskap. Hon sålde alla sina ägodelar, tog ett lån och kastade sig huvudstupa in i det nya projektet.

– För mig handlar det om vad jag lämnar efter mig på denna jord. Jag såg en dokumentär om en 101-årig kvinna som sydde kläder åt Röda Korset, och hon sa: ”I have a talent and I'm gonna make use for it.” Det är precis så jag känner. Om du är väldigt duktig på något, använd det då på ett bra sätt. Jag vill bygga något som andra sedan kan bygga vidare på.

För ett år sedan korsades hennes vägar med Nybrostrandsbon Jenni Sandell, som föll pladask för projektet och även själv har varit på plats i Kenya och deltagit i verksamheten. I dag är hon en viktig kugge i organisationen och tog nyligen plats i styrelsen.

I december bjöd Jenni Sandell in till ett event i sitt hem, där kläder, väskor, smycken och andra föremål tillverkade av kvinnorna inom ”In hands of women” fanns till försäljning. Alla intäkter gick oavkortat till verksamheten i Kenya, som fortfarande är i uppbyggnadsfasen och i behov av alla bidrag den kan få.

Utöver att bidra med kunskaper i grundläggande sömnad kommer Jenni Sandell, som är verksam som samtalscoach, framöver att fungera som mentalt stöd för deltagarna. Tanken är att stärka kvinnornas i deras roll och hjälpa dem att växa som människor och affärskvinnor.

– De är till exempel inte vana vid att lägga upp en strategi eller framtidsplan, att titta inåt och bygga upp sig själva. Mycket handlar om att överleva dagen och få mat på bordet. Jag kommer att utgå ifrån vad som är realistiskt för dem, jobba på självkänslan och självförtroendet och vidga deras vyer lite grann för att få dem att känna att de kan, säger Jenni Sandell.

Under de tre år som har gått har hittills 78 kvinnor deltagit i olika sorters utbildningar. Efter avslutad utbildning erbjuds alla en första arbetslivserfarenhet i Aimée Lohrbauers företag Zeb & Effie, specialiserat på försäljning av kläderna som dessa kvinnor tillverkar, men tanken är att de flesta därefter ska hitta andra vägar i arbetslivet.

Alternativen är flera. Det finns många stora och små företag i Kenya som satsar på export men också en växande inhemsk marknad. Som utbildad sömmerska finns det goda möjligheter att livnära sig på att ändra och sy om second hand-kläder till lokalbefolkningen.

Det långsiktiga målet för Aimée Lohrbauer är dessutom att lämna över ansvaret för verksamheten till de kenyanska kvinnorna själva.

– Det finns ett litet kärngäng på åtta kvinnor som har varit med hela tiden. De kommer att få skolan om fem år. Då kommer jag att bli kund åt dem i stället. Vi kommer att finnas där som mentorer för dem och även hjälpa dem att hitta nya kunder.