Spirande intresse för ny trädgårdsmässa

Insidan Artikeln publicerades
– Vi hoppas att Österlen Garden Show blir välbesökt och ett evenemang som på sikt bidrar till besöksnäringen på Österlen, säger initiativtagarna Rutger Engsäll, Anna Stjernfeldt och Josef Landström.
Foto:Fredrik Ekblad
– Vi hoppas att Österlen Garden Show blir välbesökt och ett evenemang som på sikt bidrar till besöksnäringen på Österlen, säger initiativtagarna Rutger Engsäll, Anna Stjernfeldt och Josef Landström.

Med vackra idéträdgårdar, spännande utställare, lärorika workshops och kända trädgårdsprofiler vill nystartade Österlen Garden Show locka alla med gröna fingrar till Lunnarp under Kristi himmelfärdshelgen.

Trädgårdsmässan som äger rum i parken vid Lunnarps idrottsplats den 12-13 maj, är ett ambitiöst projekt som har planerats i över ett år.

När Österlenmagasinet träffar initiativtagarna Anna Stjernfeldt, Josef Landström och Rutger Engsäll är de flesta programpunkter spikade och innehållet är både brett och varierat.

Trion berättar att visionen har varit att skapa en naturnära trädgårdsmässa, som skiljer sig från de mässor som anordnas i städerna.

Att mässan hålls i Lunnarp beror på flera anledningar.

– Vi gör det här i samarbete med Lunnarps BK och ett eventuellt överskott kommer oavkortat gå till fotbollsklubben och dess ungdomsverksamhet, säger Rutger Engsäll.

– Lunnarp ligger också bra till och har förträffliga kommunikationer. Man kan ta sig hit med både bil, buss och tåg, säger Anna Stjernfeldt som hoppas på ett par tusen besökare.

Det faktum att det saknas en trädgårdsmässa på Österlen och att det i regionen finns många lokala företag som har en naturlig koppling till trädgård och odling är en annan anledning till att man vågade satsa.

Till trädgårdsmässan har man lockat ett 40-tal utställare och några av landets mest kända och uppskattade trädgårdsprofiler, som Gunnel Carlson och Peter Englander. Även floristen Karl Fredrik på Eklaholm och Peter Korn från Klinta trädgård gästar Österlen Garden Show.

Mitt i parken kommer två idéträdgårdar, som designats av Växtkraft Rosenhagen och Den Engelska Trädgården på Svabesholm, att anläggas. I trädgårdarna kommer man inte bara inspireras till stordåd i den egna täppan, utan även få bevittna tre vigslar. Vigselförrättare är ingen mindre än författaren Björn Ranelid.

Under mässan ges även möjlighet att delta i workshops, få enskild rådgivning och shoppa odlings- och trädgårdsprodukter. Det finns dessutom en speciell barnavdelning med odlingsmöjligheter.

Text och bild: Fredrik Ekblad