Sportskola för seniorer slår ett slag för hälsan

Insidan Artikeln publicerades
Gun-Britt Bengtsson koncentrerar sig inför chippningen, som hon testar på som en del i Senior Sport School. Hon medger att golf är en trevlig sport, som hon kan tänka sig fortsätta med.
Foto:Johan Bentzel
Gun-Britt Bengtsson koncentrerar sig inför chippningen, som hon testar på som en del i Senior Sport School. Hon medger att golf är en trevlig sport, som hon kan tänka sig fortsätta med.

Genom Senior Sport School i Tomelilla kommun har 20 pensionärer fått testa en rad aktiviteter, med nya vänskapsband som en välkommen bonus.

Om det inte hade varit för den hårda och bitande vinden hade det varit ganska behagligt väder på Tomelilla golfbana. Solen pressar sig ner mellan de snabbt passerande molnen.

Ett gäng damer har radat upp sig för att träna chippning under ledning av golfinstruktören Joakim Johansson. Han uppmanar dem att testa med både stadigt och slappt hållen klubba – kokt och okokt spagetti, som han kallar det – för att de ska förstå skillnaden.

En och annan har testat på golf förut. För andra är det debut.

– Jag har aldrig hållit i en klubba förut. Men det kan nock vara trevligt, när man väl har lärt sig, säger Lillian Larsson och får iväg en riktigt snygg boll upp på green.

Sedan i slutet av januari har 20 seniorer från Tomelilla med omnejd strålat samman två gånger i veckan för att prova på olika aktiviteter. Det har varit allt från vattengympa och styrketräning till taekwondo och boule.

De har också fått lära sig mer om återhämtning, skadeförebyggande träning och kost. Vid två av träffarna har de lagat mat tillsammans.

Satsningen kallas för Senior Sport School och har utvecklats i samverkan mellan Region Skåne och Skåneidrotten. I år är första gången som Tomelilla kommun deltar.

Syftet är att skapa förutsättningar för ett hälsosamt åldrande och att inspirera till en aktiv och meningsfull fritid. Totalt blir det 24 träffar.

– Förhoppningen är att de ska hitta något som de kan tänka sig fortsätta med framöver. Det har också varit ett sätt för dem att träffa nya vänner, som de kanske kan ha glädje av resten av livet, säger Jörgen Lundgren, koordinator för Senior Sport School i Tomelilla kommun.

Gun-Britt Bengtsson kommer från en mycket aktiv familj och har sportat på olika vis hela livet. Nu har hon nått 80-strecket och kan med ålderns rätt inte längre spela tennis, vilket förr var hennes huvudsakliga idrott, men känner att golf nog kan vara något för henne.

– Då behöver man inte springa, samtidigt som man får vara ute, säger hon.

Hon tycker att Senior Sport School har varit en bra form för att komma iväg och testa nya aktiviteter. Det viktiga är att man rör sig, betonar hon, men allt har inte varit lika kul. Golf tycker hon definitivt mer om än boule.

Lillian Larsson tycker däremot att allt har varit lika kul och hoppas att det blir en fortsättning på satsningen, så att fler får chansen.

Hur det blir med det låter Jörgen Lundgren än så länge vara osagt. Inledningsvis var intresset mycket stort och redan då fanns det planer på en grupp även till hösten för att skapa plats åt alla, berättar han, men när vårgruppen väl startade gick det ändå inte att fylla alla 25 platser.

– Kanske blir det lättare att locka folk efter sommaren, så vi får se hur det blir till hösten. Men det är inte jag som beslutar om budgeten.