Stafettmaran i omvänd riktning

Insidan Artikeln publicerades
Med upp till 150 lag med tio deltagare vardera blir det ganska många deltagare i Stafettmaran, som efter fjolårets uppskattade återuppståndelse är tillbaka med en minst lika populär upplaga i år.
Foto:Louise Lind
Med upp till 150 lag med tio deltagare vardera blir det ganska många deltagare i Stafettmaran, som efter fjolårets uppskattade återuppståndelse är tillbaka med en minst lika populär upplaga i år.

Deltagarna strömmade glatt till när Stafettmaran mellan Simrishamn och Ystad återuppstod förra året. Populariteten håller i sig. Årets upplaga, som för rättvisans skull har bytt riktning, är nästintill fullbokad.

Stafettmaran drogs i gång av Korpen i Ystad och Simrishamn i början av 80-talet och var ett populärt arrangemang fram till 2003, då tävlingen gick i graven. För gott, trodde de flesta.

Men Fredrik Hagenkötter och Mattias Averfalk, som själva hade deltagit i loppet genom åren, kunde inte riktigt förlika sig med detta. Så förra året blåste de liv i Stafettmaran igen, om än med en ny sträckning.

Den 26 augusti är det dags för andra upplagan i deras regi. 144 lag är redan anmälda, lika många som deltog förra året. En riktigt bra siffra, med tanke på att arrangörerna har satt ett tak på 150 lag.

– Vi har fått mycket uppskattning. Vi vill ju driva det både som en tävling och som en mix av ett hälso- och nätverksarrangemang. Nätverk, glädje och hälsa, som vi proklamerar. 90 procent av deltagarna är företagare. Det gör att man får en härlig kick-off med god stämning, och det är ju syftet med alltihop, säger Mattias Averfalk, som själv deltar i loppet genom att springa den första sträckan.

Tävlingen består av tio delsträckor, på mellan fyra och fem kilometer vardera, som slingrar sig fram genom det österlenska landskapet. Om det inte går att få ihop tio personer i ett lag är det fullt möjligt att en eller flera i laget springer två sträckor.

– Det är i princip samma bansträckning i år som förra året, fast åt andra hållet. Så man får tänka till lite. Uppför blir nerför. Jag tycker att det ska vara så. Det är många lag från Simrishamn, så det mest rättvisa är att köra vartannat år, säger Mattias Averfalk.

Årets målgång blir precis framför Hotel Svea i Simrishamn, där det också blir efterfest i samarbete med Ingelsta Kalkon. Givetvis delas det även ut priser, betonar Mattias Averfalk.

– Det blir en heldag med människor som man tycker om. Jag tror att det är svårt att få en så billig företagshälsovård som man får genom Stafettmaran. Den är både rofylld och glädjegivande.

Text: Johan Bentzel

Bild: Louise Lind