Stick till biblioteket och handarbeta

Insidan Artikeln publicerades
Ystads bibliotek har noterat den rådande pysseltrenden och fortsätter att, i samarbete med Studiefrämjandet, anordna handarbetsträffar under våren. DIY Club träffas fyra gånger den här terminen.
Foto:Johan Bentzel
Ystads bibliotek har noterat den rådande pysseltrenden och fortsätter att, i samarbete med Studiefrämjandet, anordna handarbetsträffar under våren. DIY Club träffas fyra gånger den här terminen.

En pysseltrend sveper över landet. Det har inte undgått Ystads bibliotek, som snart drar i gång sin uppskattade DIY Club igen.

DIY Club är en kreativ verkstad på Ystads bibliotek som ger besökarna möjlighet att skapa, återbruka och handarbeta tillsammans. Fyra träffar blir det den här terminen, med start onsdagen den 14 februari,

Deltagarna uppmanas att antingen ta med något handarbete hemifrån eller kolla in kvällens tema. Tanken är att ge varandra råd och inspiration. Fri entré gäller och ingen föranmälan krävs.

– Arrangemanget riktar sig först och främst till vuxna, men vi har sagt att det är okej för barn om de kommer tillsammans med en vuxen. Det är en stor pysseltrend just nu och det är roligt att samlas och tipsa varandra. Allt är väldigt opretentiöst, säger bibliotekarien Sara Söderberg.

Att biblioteket tar sig an denna uppgift, om än i samarbete med Studiefrämjandet, är en del av en annan växande rörelse, att biblioteken inte bara är en plats för informationsinhämtning, utan också bereder utrymme för besökarna att producera egna saker.

– Vi har märkt att det finns ett behov av det, säger Sara Söderberg.

Varje träff har ett tema. Premiärkvällen är det virka eller sticka sjal, den 28 mars är det skulptera och skapa med papperslera och den 25 april är det enklare bokbindning samt omslagsdekoration med brodyr, dipeye-teknik eller marmorering.

Ingen är tvingad att hålla sig till kvällens tema. Man kan komma ändå och pyssla med det man själv tycker om.

– Du kan hålla på med vilket handarbete som helst. Kvällens tema är bara ett exempel. Men sedan brukar de flesta ändå bli sugna på det vi gör, säger Sara Söderberg.

Den sista träffen, lördagen den 16 juni, sticker ut från de övriga. Då sammanstrålar DIY Club nämligen i bokbussen, som för dagen står parkerad på Stortorget i Ystad.

Där kan man prova på att sticka med jättestickor samt sticka eller virka ett bidrag till bokbussfilten. Alla barn kan testa att pyssla en miniglass.

Det är en del av ett större arrangemang, där biblioteket vill slå ett extra slag för sin verksamhet och då framför allt för bokbussen, uppger Sara Söderberg.

– Vi tycker att det är roligt att slå ihop den aktiviteten med DIY Club. Förra året hade vi ”stick-battle” och korade Ystads snabbaste stickerska. Det blir väldigt effektfullt på Stortorget. Det syns när man sitter där och pysslar tillsammans. Många blir nyfikna och kommer fram och frågar. Så det är ett smart grepp rent marknadsföringsmässigt.