Stjärnkocken satsar på Östangård

Insidan Artikeln publicerades
Lena Wistrand och Bengt Moreen är nya ägare till Östangård. Paret ser fram emot samarbetet med Isabella Morrone.– Det känns som att vi har samma tankar kring miljö, hållbarhet och lokala råvaror, säger Lena.
Foto:Fredrik Ekblad
Lena Wistrand och Bengt Moreen är nya ägare till Östangård. Paret ser fram emot samarbetet med Isabella Morrone.– Det känns som att vi har samma tankar kring miljö, hållbarhet och lokala råvaror, säger Lena.

Kockarnas Kamp-kocken Isabella

– Det känns jättespännande och kul! Vi är verkligen laddade, säger Lena och Bengt som tog över Östangård den 1 november förra året.

Paret har under vintern letat med ljus och lykta efter en köksmästare och höll nästan på att ge upp.

– Men så fick vi höra om Isabella Morrone. Vi visste att hon hade flyttat ner till Österlen och tänkte. Vi frågar!

Sagt och gjort. Och Isabella Morrone behövde inte lång tid för att bestämma sig.

– Östangård är en plats som omger en med ett härligt lugn, en underbar plats som passar mig perfekt. Och så är Lena och Bengt så trevliga. Jag fick en bra magkänsla direkt, säger Isabella Morrone.

Högt tryck

Det var förra hösten som Stockholmskrögaren tog pick och pack och flyttade ner till Österlen och Mjölnaregården vid Hagestadborgs mölla. Tanken var att bjuda in matgästerna i hemmet och ha max 10 gäster till bords, men det konceptet fick hon snart överge.

– Det blev för högt tryck helt enkelt och för trångt hemma i köket.

Satsningen på Östangård går ändå lite i samma anda. Matsalen som är belägen i det vackra, ombyggda vagnslidret har plats för 24 gäster.

– Gästerna ska få fortfarande få en hemma-hos-känsla. Maten kommer bli enkel, men vällagad och med de allra bästa råvarorna som jag kan hitta. Jag plockar fram smaker från barndomen med min kunskap från de bästa restaurangerna jag har jobbat på runt om i världen, säger Isabella Morrone.

– Jag vill att gästerna ska kunna njuta hundra procent av maten och vara avslappnade, därför har vi bestämt att vi inte tar emot små barn.

I köket kommer Isabella Morrone få hjälp av sin sambo Andreas och eventuellt en kock och servispersonal. Just nu pågår rekryteringen till teamet.

Något annat

Lena Wistrand och Bengt Moreen ser fram emot samarbetet. De har länge närt en dröm om att göra något annat. Lena har ett förflutet inom förlagsbranschen och Bengt som IT-konsult.

– Det var dags helt enkelt, säger paret som har besökt Österlen under semestrarna och slagits av hur mysigt det är.

Ambitionen är att vidareutveckla Östangård och sätta sin egen prägel på verksamheten.

– Vi har bott på många B&B genom årens lopp och vet vad vi har saknat. Vi vill att Östangård ska vara ett ställe vi själva skulle vilja bo på, säger Lena.

Sällskapsdel

Just nu renoveras det för fullt på gården. Fönster målas och ett nytt dubbelrum förbereds. Dessutom ska caféet utökas med en sällskapsdel.

– Tanken är att vi ska göra det bekvämare även för våra konferens- och bröllopsgäster och då behövs ett mysigt rum mellan sittningarna, säger Bengt.

Paret ser fram emot att få jobba tillsammans och arbetsfördelningen är någorlunda spikad. Bengt byter datorn mot blåstället och Lena gillar att baka och stå i köket, så caféet är hennes ansvarsområde.

Förberedelserna inför påsken är i full gång. Östangård visar då keramik från Louise Ebbmar och fotokonst av Joakim Nordstrand.

Text och bild: Fredrik Ekblad