Stort intresse för Borrby Bokdag

Simrishamn Artikeln publicerades

Borrby Bokdag blev snabbt utsåld, men det finns ändå goda möjligheter att ta del av arrangemanget. Fjolårets lösning med tält och högtalare utanför Antikvariat Hundörat återkommer i år.

Det brukar bli fullsatt inne på Antikvariat Hundörat i samband med Borrby Bokdag. Även i år har biljetterna haft en strykande åtgång.
Foto: Bass Nilsson
Det brukar bli fullsatt inne på Antikvariat Hundörat i samband med Borrby Bokdag. Även i år har biljetterna haft en strykande åtgång.

Borrby Bokdag är inne på sitt femte år och programmet är minst lika digert som vanligt. Sju namnkunniga författare finns på plats den 21 juli för att från förmiddag till kväll läsa ur sina böcker, diskutera litteratur och samhällsfrågor samt, förstås, signera sina verk.

Årets gäster är Owe Gustafson, Lena Andersson, Ann Heberlein, Thomas Steinfeld, Agnes Lidbeck, Cilla Naumann och Åsa Linderborg, och det har inte varit svårt att få någon av dem att ställa upp. Tvärtom.

– Från början frågade vi folk som vi kände och som hade kommit ut med en bok, bara för att det var enklast så. Men sedan har det ju blivit jättelätt att boka in författare, och jag tror att en av förklaringarna är att Antikvariat Hundörat är en väldigt bra plats att vara på. Rummet inbjuder till samtal och skapar en fin atmosfär, säger Susanna Popova, en av arrangörerna.

Hon tycker att det är roligt att ha Lena Andersson på plats för ett samtal om hennes folkhemsbok, som sätter fingret på en viktig del av den svenska identiteten. Även Åsa Linderborg, som avslutar dagen, ska bli intressant att lyssna till och tala med, menar Susanna Popova.

Ann Heberlein är en särskilt passande gäst, eftersom hennes senaste bok, kärleksromanen "Allt kommer nog att bli bra", utspelar sig just i Borrby.

– Det är oemotståndligt. Hur ofta kommer det böcker om Borrby? Men jag tycker förstås att hela programmet är kul, säger Susanna Popova.

Det brukar bli ganska trångt inne mellan bokhyllorna i antikvariatet och långt ifrån alla intresserade får plats. När biljetterna till årets bokdag släpptes kring Kristi Himmelsfärd gick de åt snabbt.

Men för den som bara vill lyssna, och som inte nödvändigtvis behöver befinna sig i samma rum som författarna, finns det ändå goda möjligheter att delta.

– Precis som förra året kommer vi att ha ett tält i trädgården, där vi sätter ut högtalare. Då kan man lyssna utan att köpa biljett. Det funkar framför allt bra för dem som inte vill vara med en hel dag, utan kanske bara vill höra på en eller två av författarna. Efteråt kan man naturligtvis också komma in och köpa en bok och få den signerad, säger Susanna Popova.

Som hon ser det blir det säkert nya bokdagar även kommande somrar:

– För oss som jobbar med det här är själva förberedelserna också roliga. Det är kul att fundera ut vad som skulle kunna passa på bokdagen och vilken kombination av böcker vi skulle kunna ha. Så jag hoppas att vi kan ta oss tiden att fortsätta med det.

Fakta

Sju författare på Borrby Bokdag

Kl 11–12: Owe Gustafson, ”Tänk om jag hade en snabel” & annat

Kl 13–14: Lena Andersson, "Sveas son - en berättelse om folkhemmet"

Kl 14–15: Ann Heberlein, "Allt kommer nog att bli bra"

Kl 15.30–16.30: Thomas Steinfeld, ”Bildning på barrikaden”

Kl 16.30–17.30: Agnes Lidbeck, ”Förlåten”

Kl 17.30–18.30: Cilla Naumann, ”Den oändliga familjen”

Kl 18.30–19.30: Åsa Linderborg, ”Populistiska manifestet”

Visa mer...