Systrar satsar på handelsträdgård

Insidan Artikeln publicerades
I tre år har Julia och Freja Lindskog drivit Systrarna Lindskogs Trädgård och Design. Nu kompletterar de företagsamma systrarna verksamheten med en handelsträdgård.
Foto:Hannah Andersson
I tre år har Julia och Freja Lindskog drivit Systrarna Lindskogs Trädgård och Design. Nu kompletterar de företagsamma systrarna verksamheten med en handelsträdgård.

Det var full snöstorm när systrarna Freja och Julia Lindskog hade premiäröppning för sin handelsträdgård i Valleberga. En vecka senare kom den första vårvärmen och med den en strid ström av kunder.

– Vi har fått en fantastisk start, kunderna hittar redan hit vilket läget längs Österlenvägen säkert bidrar till, konstaterar Julia Lindskog.

Hon och systern Freja Lindskog startade företaget Systrarna Lindskogs Trädgård och Design i februari för tre år sedan. Genom sitt företag erbjuder de både trädgårdsservice och trädgårdsdesign.

– Vi gör allt från ogräsrensning, lövkrattning, gräs- och häckklippning, till beskärning och plantering, berättar Julia.

Duon tar sig an såväl stora som små designuppdrag och erbjuder totalentreprenad i samarbete med en anläggare som sköter markarbetet.

– Det är jättekul att få förtroendet att göra en hel trädgård och få göra hela jobbet, från skiss till färdigt resultat, säger Freja.

Tankarna om att komplettera företaget med en handelsträdgård fanns redan från start.

– Innan vi startade eget företag jobbade vi båda två på handelsträdgård och redan då såddes fröet till idén om att en dag driva något liknande.

Redo för våren

Förbipasserande längs Österlenvägen har kunnat följa hur handelsträdgården växt fram på Lindgården i Valleberga. När det på skärtorsdagen var dags för premiär rådde det dock full snöstorm.

– Trots det vågade några kunder sig hit, berättar Freja. Och på långfredagen och påskafton när vädret blev bättre kom det jättemycket folk.

Nu har våren börjat ge sig tillkänna och handelsträdgården är fylld med vår- och sommarblommor, perenner, buskar och träd, men även jord, krukor och trädgårdsdekorationer.

– Pelargoner går alltid hem hos kunderna, annars är det förstås mycket vårblommor som penséer och ranunkler som efterfrågas just nu och vi har börjat få hem de första tomat- och chiliplantorna. Något som vi kommer att satsa lite extra på är de ettåriga växterna, där tycker vi att det finns en lucka i utbudet på Österlen, säger Julia.

Unga företagare

Freja är 25 år gammal och Julia är 23 år. Att vara unga företagare ser de bara fördelar med och de trivs ypperligt med sitt val av yrke.

– Det bästa med jobbet är att det är fritt, kreativt och varierande, säger Julia. Vi utvecklas och lär oss nya saker hela tiden, konstaterar Freja. Något vi ofta får höra av våra kunder är att de uppskattar vårt glada humör. Men vem blir inte glad av att få syssla med det man älskar!

Text och bild: Hannah Andersson