Teaterhöst med spännande samarbeten och nya scener

Insidan Artikeln publicerades
Revyn "Vanligt folk" kommer till Tomelilla Folkets Park den 30 september.
Foto:Press
Revyn "Vanligt folk" kommer till Tomelilla Folkets Park den 30 september.

Hösten nalkas, och med den ett nytt teaterprogram från riksteaterföreningarna i sydost. I vanlig ordning är det ett både spännande och brett utbud av teater- och dansföreställningar som erbjuds publik i alla åldrar.

ÖM har träffat de hängivna representanterna från riksteaterföreningarna i Simrishamn, Tomelilla och Ystad för att få veta mer om höstens teaterprogram.

Alla tre föreningarna går samman i ett samarbete kring revyn "Vanligt folk".

– Det är en revy från Göteborg med Teater Bauer, gjord i Kent Anderssons anda, beskriver Bodil Mårtensson från Ystads riksteaterförening.

Teaterföreningarna enades om att Tomelilla Folkets Park var rätta platsen för "Vanligt folk". De utlovar en helkväll den 30 september.

– Revyn spelas i Teaterhallen och Rotundan kommer att användas till före-, paus- och efterevent.

Att föreningarna har valt att gå samman kring revyn, berättar de har sin förklaring i att det är både roligt, praktiskt och ekonomiskt, men också för att locka publiken att röra på sig.

– Vi märker att vår publik gärna stannar på sin respektive förenings hemmascener, när urvalet hade kunnat bli så mycket större om publiken fick för vana att röra på sig, säger Bodil.

Demokratiprojekt

Både Ystads och Simrishamns riksteaterförening har valt att vara med i Riksteaterns treåriga projekt som går under namnet Demokratins gränser.

– I höst ger vi föreställningen "Olydnad" som en del i projektet och i vår kommer vi att köpa in "Sång till välfärden", berättar Lisbeth Hagerman från Simrishamns riksteaterförening. "Olydnad" är ett kollage som bygger på historier ur verkligheten, från människor som varit civilt olydiga, berättar Bodil.

En föreställning som alla tre teaterföreningarna valt att ha med i sina höstprogram är den dokumentärpoetiska "Tre systrar" av och med Liv Kastrup Vesterskov och Teatr Weimar. "Tre systrar" är Anton Tjechovs klassiska drama i ny tappning.

– Publiken får möta tre systrar i olika åldrar, på olika platser både geografiskt och i livet, beskriver Susanna Widlundh från Tomelilla riksteaterförening.

Ystads riksteaterförening erbjuder föreställningen på Biografteatern Scala den 24 oktober, Tomelilla riksteaterförening i Medborgarhuset i Smedstorp den 26 oktober och Simrishamns riksteaterförening på Gylleboverket den 28 oktober.

Allt från opera till dans

Den 15 november ges "Butterfly", en kammarversion av Puccinis klassiker på Ystads teater.

– Vi vill satsa på opera några gånger om året och har i höst valt Malmö Operas Butterfly, berättar Thomas Nyh från Ystads Riksteaterförening och tipsar samtidigt om inspirationskvällen om verket Madame Butterfly med Lasse Walldov som ges redan den 2 november.

Simrishamns riksteaterförening värnar extra om dansen och gör det gärna i samarbete med andra aktörer i kommunen.

– Den 26 augusti kommer Joanna Kotze från Milvus Artistic Research Center att visa ett arbete i början av processen, som i höstens program går under namnet "At work", berättar Lisbeth. Senare under hösten har publiken möjlighet att se föreställningen när den kommit ytterligare en bit.

För barn och ungdomar

Höstens program bjuder självklart även på föreställningar för den yngre publiken.

– Den 14 oktober kommer Big Wind med sin "Snövit", en älskad folksaga i helt ny kostym, till Rotundan i Tomelilla, berättar Christina Gustafsson från Tomelilla riksteaterförening.

Ystads riksteaterförening har inlett ett samarbete med Österportsgymnasiet med dansföreställningen "The Game" och föreställningen "Fulet" med Teater 23.

– "Fulet" ges på en ny spelplats, i Ystad Studios på regementsområdet, berättar Py Morisse Paavolainen från Ystads riksteaterförening.

Den 28 november ges föreställningen även för allmänheten.

Familjeföreställningen "...när vi lyser för varandra..." ges i sin tur på Ystads konstmuseum, den 18 november.

– Föreställningen är ett treårigt projekt som syftar till att väcka nyfikenhet för svenskt teckenspråk, berättar Lisbeth, som själv ingår i ensemblen. Föreställningen har arbetats fram av Kollaborativet i samarbete med Motettens förskola i Malmö.

Dessa föreställningar och många fler erbjuds på riksteaterföreningarnas scener i höst. Mer information och fullständigt program hittar du på respektive förenings hemsida.

Text: Hannah Andersson