Tillsammans för blåregnets överlevnad

Insidan Artikeln publicerades
Just nu finns över 30 blå band knutna i det gamla trädets grenar.
Foto:Louise Lind
Just nu finns över 30 blå band knutna i det gamla trädets grenar.

När Stenbergska gården i Simrishamn brann strax före jul, var även det över 100 år gamla blåregnet som växer intill hotat. Trädet överlevde prövningen, och nu uppmanar Träduppropet på Österlen med Mia Gröndahl i spetsen allmänheten att visa sitt stöd för trädets överlevnad genom att knyta ett blått band i dess grenverk.

I skrivande stund har det överlevande blåregnet över 30 rosetter knutna i sina grenar.

– Det kom många blå band de första dagarna, och vi har till och med blivit kontaktade av människor som bor långt bort men som vill visa sitt stöd. Genom att sätta dit banden så ser kommunen och fastighetsägaren att det här trädet måste bevaras, säger Mia Gröndahl.

Det unika, gamla trädet verkar ha klarat sig förhållandevis bra, konstaterar Mia. Branden kom inte åt rötterna.

– Nu är det viktiga att man inte sågar ned trädet utan bara tar bort det som är skadat, och putsar det.

Träduppropet på Österlen

Mia var den som tillsammans med museichef Lena Alebo satte igång Träduppropet på Österlen, i samband med en utställning på Österlens museum som handlade om Österlens trädgårdar.

– Nu kom gruppen verkligen till användning, för de som vill engagera sig. Vi vill försöka uppmärksamma träden häromkring. Vi har väldigt många gamla, ovanliga och exotiska träd här som planterades för länge sedan.

Hon menar att man gärna kapar träd utan att riktigt hinna tänka sig för. Träd som inte bara är viktiga skönhetselement, utan även är viktiga för vår natur.

– Man kanske tycker att det blir för mycket löv och så sågar man ned trädet, utan att veta dess historia. Vi tar ner träd som är mycket äldre än oss själva många gånger. Det borde finnas en regel som säger att för varje träd vi sågar ner måste vi plantera tre nya.

Vad tycker du ska hända med blåregnet?

– Jag skulle vilja se en bevarandeplan för trädet. Jag tror inte att man ska bygga in det här trädet, utan kanske öppna upp runt omkring det och göra en plats där man kanske kan sitta under det, så att trädet får gå upp i en parasolliknande ställning.

Text och bild: Louise Lind